nieuws

Oplevering stationshal in Arnhem een jaar vertraagd

bouwbreed Premium

SHrS – De ov-terminal van station Arnhem kan pas in maart 2010 in gebruik worden genomen. Oorspronkelijk zou de terminal in maart 2009 klaar zijn, laat de gemeente Arnhem weten. Een van de oorzaken van de vertraging is volgens een gemeentewoordvoerder de manier van aanbesteden waarvoor gekozen is, namelijk een “tussenvorm”: halverwege het proces naar het definitieve ontwerp is de aannemers gevraagd mee te denken met gemeente en architect over de uitvoeringsplannen. Van de zes aanmeldingen bleven er vijf over, eentje heeft zich teruggetrokken. Dit traject loopt nog tot het einde van het jaar. Daarna kunnen pas de overige voorbereidingen worden getroffen, waaronder het opstellen van de contracten. Deze manier van aanbesteden vergt een langere voorbereidingstijd dan oorspronkelijk was voorzien, verklaart de gemeente. De start bouw staat gepland voor maart 2008.

Perrontunnel

Wel begint dit najaar de bouw van de perrontunnel, een brede tunnelbak onder de sporen door, waardoor het station ruimte biedt aan meer reizigers. Een woordvoerder van ProRail laat weten dat de sloop­aannemer bovendien “in de startblokken staat” om met de sloop van het oude stationsgebouw te beginnen. “We hadden gehoopt dat we daar al aan het begin van het jaar mee hadden kunnen beginnen, maar de aanvraag van vergunningen en dergelijke heeft wat meer tijd in beslag genomen.”
Het wachten is nu op het afsluiten van een hoofdaansluitpunt van Nuon. “Na de zomer is de oude terminal weg”, belooft de woordvoerder. Tot de oplevering van de nieuwe stationshal in 2010 moeten reizigers genoegen nemen met de tijdelijke terminal.

Reageer op dit artikel