nieuws

Onderzoek naar tweede zeesluis IJmuiden

bouwbreed Premium

Verkeersminister Eurlings gaat verkennen of een nieuwe zeesluis bij IJmuiden is te realiseren. Hij doet dat na een advies van het Centraal Planbureau.

Verkeersminister Eurlings gaat verkennen of een nieuwe zeesluis bij IJmuiden is te realiseren. Hij doet dat na een advies van het Centraal Planbureau.
Dat heeft aan Eurlings laten dat het, door de verwachte groei van de Amsterdamse haven tussen 2010 en 2020, zeer verstandig zou zijn om te starten met een verkenning. Het besluit van Eurlings om een zogeheten MIT-verkenning te starten is gisteren overeengekomen tijdens een overleg met de gemeente Amsterdam, provincie Noord-Holland en het havenbedrijfsleven.
De regio gaat verkennen op welke manier de eventuele aanleg van de nieuwe sluis kan worden gefinancierd. Volgens het ministerie van Verkeer en Waterstaat houdt deze overeenkomst in dat alle opties van een nieuwe sluis in kaart worden gebracht. Uiteraard ook van een kosten-batenanalyse. De betreffende partners willen ook de gevolgen voor de achterlandverbindingen en de ruimtelijke inpassing gaan onderzoeken.
Het Amsterdamse bedrijfsleven is altijd warm voorstander geweest van een tweede sluis bij IJmuiden. Twee jaar geleden schoot toenmalig minister Peijs die droom aan diggelen. Zij wilde absoluut geen geld reserveren omdat ze toen geen noodzaak zag.

Reageer op dit artikel