nieuws

Luchthaven Schiphol moet Chipshol onmiddellijk 19 miljoen euro betalen

bouwbreed

Schiphol moet Chipshol 19 miljoen euro betalen, ook al is het bouwverbod op het Groenenbergterrein inmiddels opgeheven. Dat heeft de Haarlemse rechtbank gisteren bepaald.

De uitspraak is een belangrijke overwinning voor de gebiedsontwikkelaar in het voortslepende conflict met Schiphol. Chipshol kan de luchthaven nu dwingen om onmiddellijk 19 miljoen euro over te maken. Chipshol moet daar wel een bankgarantie tegenover stellen.
Directeur Peter Poot van Chipshol reageert verheugd op het vonnis. “Deze uitspraak geeft ons het recht een deel van de luchthaven te veilen als Schiphol nu nog niet betaalt”, zegt hij. “We nemen aan dat het niet zover hoeft te komen, maar desnoods verkopen we vertrekhal A.”
De nationale luchthaven spande vorige week een kort geding aan om te voorkomen dat ze 19 miljoen euro moet ophoesten. Het bedrag betreft een voorschot op een nog nader vast te stellen schadevergoeding. Volgens Schiphol zal die veel lager uitvallen nu het bouwverbod op het Groenenbergterrein is opgeheven.
Anders dan Schiphol is de Haarlemse rechtbank daar echter niet van overtuigd. Volgens de rechter betekent de opheffing van het bouwverbod niet dat Chipshol het gebied nabij de Aalsmeerbaan direct kan ontwikkelen. De oorspronkelijke bouwplannen moeten immers eerst weer door alle procedures heen.
Voor de rechtbank staat het ook allerminst vast dat Schiphol minder hoeft te betalen, omdat Chipshol al een bedrag van 12 miljoen euro heeft ontvangen van de provincie Noord-Holland. “Dat het ontvangen bedrag in mindering moet worden gebracht op de betalingsverplichting van de luchthaven, is dan ook onvoldoende aannemelijk geworden”, aldus de rechter.

Aanpassing

De bankgarantie van Chipshol voldoet in de ogen van de rechtbank grotendeels. Een kleine aanpassing volstaat om het voorschot direct op te kunnen eisen.
Een woordvoerder van Schiphol laat weten het voorschot te zullen betalen, zodra Chipshol de bankgarantie “volgens de regels” heeft aangepast. “De bankgarantie moet in orde zijn. Dat was ook de voornaamste reden voor ons om het kort geding aan te spannen.”

Reageer op dit artikel