nieuws

Fors aantrekkende vraag naar bedrijfsruimten

bouwbreed

De vraag naar bedrijfsruimten is afgelopen jaar met 54 procent gestegen tot een omvang van 1,6 miljoen vierkante meter. Dat blijkt uit onderzoek van DTZ Zadelhoff.

De grootste afnemer van de bedrijfsruimten was in de periode juli 2006 – juni 2007 de handel. De bedrijfstak verwierf een aandeel van 29 procent. Industrie en bouw waren goed voor 27 procent. Transport en de dienstensector namen ieder 20 procent af. Met 4 procent is de vraag bij de ondernemers in de informatie- en communicatietechnologie nog gering.
Wie bedrijfsruimte zocht, betaalde afgelopen jaar gemiddeld 46 euro per vierkante meter. De prijzen lagen in 2005/2006 op hetzelfde niveau. Het aanbod daalde met 3 procent tot 7,8 miljoen vierkante meter. In de regio Amsterdam worden prijzen betaald van 30 tot 80 euro per meter. In Rotterdam telt tussen de 40 en 62 euro neer. Den Haag biedt al mogelijkheden vanaf 25 euro. In Groningen/Assen gaan de meters van de hand voor 15 tot 60 euro.
De grootste transactie van de eerste helft van het jaar komt op naam van bouwstoffenconcern Raab Karcher. Op de locatie Vossenberg in Tilburg ontfermde het dochterbedrijf van Saint Gobain zich over 23.500 vierkante meter. Andere grootgebruikers zijn Heijmans Infra (Den Bosch), Van Uden Logistics (Waddinxveen), Kamino Logistics (Botlek) met ieder 21.600 meter.
In zowel Amsterdam als Rotterdam staat meer dan 20 procent van de voorraad aan bedrijfsruimten in de aanbieding. In de gemeenten Veldhoven, Wychen, Diemen, Moerdijk en Zoetermeer schommelt het aanbod tussen de 10 en 15 procent van de voorraad. In Amsterdam nam het aanbod in twaalf maanden met 11 procent toe tot 469.000 vierkante meter. De opname lag met 75.000 meter de helft hoger dan een jaar eerder. In Den Haag steeg de opname met 66 procent tot 47.000 meter. De prijs zakte onder druk van het nog stijgende aanbod met 1,6 procent tot gemiddeld 50 euro per meter. In Rotterdam verdubbelde de opname tot 125.000 meter. Met die prestatie schoot de stad zelfs Amsterdam voorbij. De prijzen stegen 1,1 procent tot 54 euro per meter. Het aanbod nam licht toe 646.000 meter.

Reageer op dit artikel