nieuws

Dadaïstisch schilderij op gevelwand langs A7

bouwbreed Premium

Op 500 meter gevelwand langs de A7 bij Drachten moet het grootste schilderij van Nederland komen. Dat voorstel deed de CDA-fractie afgelopen week in de gemeenteraad.

Op 500 meter gevelwand langs de A7 bij Drachten moet het grootste schilderij van Nederland komen. Dat voorstel deed de CDA-fractie afgelopen week in de gemeenteraad.
De dadaïstische afbeelding moet de achterkant van de meubelboulevard opfleuren. Die bestaat nu uit grijze stalen platen. “Vanaf de snelweg zie je een lelijke achterwand”, licht initiatiefnemer Piet Fortuin, CDA-fractievoorzitter in de gemeenteraad van Smallingerland, toe. “Straks zie je een kleurrijke afbeelding die hoe dan ook spraakmakend wordt”.
Drachten wil zich profileren als cultuurstad van het noorden. Onlangs werd een kilometer lange straat in het centrum blauw gespoten. Het dadaïsme ontstond tijdens de Eerste Wereldoorlog en was een invloedrijke kunststroming die zich afzette tegen de gevestigde orde. Kunstenaar Kurt Schwitters voerde in 1923 in Drachten zijn laatste dadaperformance op. Er komt overigens geen bestaand schilderij op de wand, maar een nieuw ontwerp. De kosten bedragen naar schatting enkele tienduizenden euro’s. Fortuin verwacht dat het kunstwerk volgend jaar zomer klaar is.

Reageer op dit artikel