nieuws

Corruptie met bouwgrond wordt Poolse minister fataal

bouwbreed

De Poolse premier Kaczynski heeft landbouwminister en vice-premier Andrzej Lepper maandagavond ontslagen wegens betrokkenheid bij een corruptiezaak. “Het gaat hier om een grote som steekpenningen”, zei Kaczinski op een persconferentie.

Maandag startte het centrale anticorruptieburo (CBA) een onderzoek naar het departement landbouwgrond van het ministerie van landbouw. Het CBA denkt dat daar in ruil voor steekpenningen de bestemming van landbouwgrond gewijzigd kon worden.
Het onderzoek spitst zich toe op een omkoopzaak in de plaats Mragowo in het noordoosten van Polen. Een investeerder wil in deze toeristische omgeving aan de rand van een meertje huizen neerzetten. Om de bestemming van 35 hectare landbouwgrond te wijzigen moest deze investeerder 800.000 euro aan steekpenningen op tafel leggen. Twee medewerkers van het departement landbouwgrond en tevens verbonden aan de partij Samoobrona van Lepper zijn inmiddels gearresteerd. Lepper ontkent betrokkenheid en zegt dat het verzoek voor de bestemmingswijziging door zijn vice-minister werd afgehandeld. De Poolse premier Kaczynski echter merkte Lepper tijdens een persconferentie aan als verdachte in de zaak. “Lepper bevindt zich in het centrum van de verdenkingen”, aldus de premier.
Volgens dagblad Rzeczpospolita zou Lepper een derde van het smeergeld hebben opgeëist. In de komende dagen moet de Sejm, de Poolse tweede kamer, beslissen over het opheffen van de immuniteit van de voormalige landbouwminister.

Verkiezingen

De premier heeft nu waarschijnlijk geconcludeerd dat het een goede tijd is voor verkiezingen. Een corruptieaffaire binnen een regering die de aanpak van corruptie als belangrijkste doelstelling heeft, kan Kaczynski niet tolereren.
Als ook Leppers partij Samoobrona de steun voor de regering intrekt, ligt een stembusgang voor de hand. Volgens recente peilingen haalt Samoobrona de kiesdrempel bij volgende verkiezingen niet.

Reageer op dit artikel