nieuws

Vele miljoenen schade na Britse overstromingen

bouwbreed

De overstromingen in grote delen van Groot-Brittannië hebben voor honderden miljoenen schade veroorzaakt. Bij de verzekeraars komt dagelijks een stroom claims binnen, maar daarnaast zijn honderden mensen al dagen lang niet in staat om naar huis terug te keren en de eerste schade op te nemen.

“Op dit moment zeggen we honderden miljoenen, we kunnen nog niet een meer exact cijfer geven”, zegt een woordvoerder van de Association of British Insurers ABI in Londen. De ABI schat dat huishoudens gemiddeld tussen de 20.000 en 40.000 euro schade claimen. De totale post wordt echter vele malen hoger doordat deze keer ook veel bedrijven zijn getroffen.
Met name in Sheffield in andere steden in Noord-Engeland zijn hele industrieterreinen en bedrijfsparken ondergelopen. Vaak gaat het om kantoren en gebouwen die de laatste jaren juist langs de waterkant zijn gebouwd, terwijl niemand heeft gewaarschuwd dat de rivieren ook buiten hun oevers konden treden. In Sheffield zelf heeft ook Meadow Hall, één van de grootste overdekte winkelcentra van Europa, dagenlang onder water gestaan.
De Britse overheid krijgt van alle kanten het verwijt dat de laatste jaren tientallen miljoenen is bezuinigd op de kosten van waterkeringen en andere middelen tegen overstromingen. De Association of British Insurers wees er vorige week in een rapport nog op dat jaarlijks zeker 1,2 miljard nodig is om de dijken en andere voorzieningen op peil te brengen. In plaats daarvan moest het verantwoordelijke ministerie voor milieu juist 750 miljoen op de begroting inleveren. Elders bleken de recent gebouwde keringen niet bestand tegen de watervloed. “Zij waren gewoon niet ontworpen voor de enorme hoeveelheid regen met op veel plaatsen meer dan 100 millimeter in 24 uur”, aldus minister Miliband in het Lagerhuis.
Veel getroffenen krijgen het advies de ergste schade op te ruimen, maar voorlopig nog even te wachten met herstelwerkzaamheden. De Met Office, de Britse versie van het KNMI, verwacht voor komend weekeinde opnieuw zware regens waardoor de toch al overvolle rivieren en beken opnieuw kunnen overstromen.

Reageer op dit artikel