nieuws

‘Riwal bouwt nog steeds mee aan afscheidingsmuur’

bouwbreed

Kraanverhuurder Riwal levert nog altijd materieel aan de bouwers van de omstreden Israëlische afscheidingsmuur. Dat zegt althans United Civlians for Peace (UCP).

In opdracht van UCP voerde de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem onderzoek uit naar werkzaamheden bij de muur. Die constateerde dat machines van Riwal betrokken waren bij voorbereidingen voor het plaatsen van de 7 tot 9 meter hoge betonnen delen van de muur, vlak bij een Palestijnse school. UCP zegt onthutst te zijn. Eind vorig jaar zegde Riwal de minister van buitenlandse zaken nog toe de levering van materieel per direct stop te zetten. De organisatie dringt daarom nu aan op een “diepgaand onderzoek.”
De muur is omstreden omdat hij in 2004 door het Internationale Gerechtshof als illegaal werd bestempeld. De regering noemde het meebouwen aan de muur door Nederlandse bedrijven eerder ongewenst. De ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken zijn op de hoogte van de nieuwste bevindingen van UCP en hebben een onderzoek ingesteld.
Rik Maaskant van Riwal reageert verrast. “Wij zijn ons er in Nederland niet van bewust dat Riwal nog bij de bouw van de muur betrokken is. Indertijd hebben we aangegeven dat het wenselijk is dat het Israëlische bedrijf zou stoppen met de levering van materieel. Ik heb geen reden om aan te nemen dat dit niet gebeurd is.” Maaskant kan de bevindingen van het onderzoeksbureau dan ook bevestigen noch ontkennen. “Ik ga eerst uitzoeken wat er aan de hand is. Voorlopig kan ik er geen soep van koken.”

Reageer op dit artikel