nieuws

Private partijen willen Maasstad aanpakken

bouwbreed Premium

Prominente Rotterdamse opdrachtgevers roepen de legendarische tabaks- en koffiefabrikant Cees van der Leeuw aan om de ontwikkeling van stad vlot te trekken. Als het de overheid niet lukt, moeten private opdrachtgevers het voortouw nemen – tot diep in het publieke domein. Dat is, kort samengevat, de gedachte achter de Van der Leeuwkring.

Cees van der Leeuw (1890-1973) maakte naam als directeur en bouwer van de destijds revolutionaire Van Nellefabriek (1930) en als visionair met grote invloed op de plannen voor de naoorlogse wederopbouw. Hij was een man die met de vuist op tafel sloeg als er in de stad iets moest gebeuren. “En dat is precies wat we nodig hebben bij de nieuwe ontwikkelingsfase die Rotterdam ingaat”, vindt Rudy Stroink (directeur TCN Property Projects), een van de veertien deelnemers aan de Van der Leeuwkring.
Bij een debat tijdens de Architectuur Biënnale Rotterdam ontvouwden hij en zijn medestanders afgelopen week hun plannen en presenteerden het manifest Ruimte voor Rotterdam. Privaat initiatief en publieke ruimte. “Zorgen om de vitaliteit van de openbare ruimte in hun stad”, noemt de groep de belangrijkste drijfveer achter het initiatief. “We willen niet langer dat onze stad aan alle kanten wordt ingehaald door andere steden”, aldus Peter van de Gugten (directeur Proper Stok Ontwikkelaars). “Rotterdam heeft de naam als belangrijke vernieuwer op gebied van architectuur en stedenbouw. In plaats van lijdzaam toezien als dat spaak loopt, willen we met ons enthousiasme politiek en ambtenarij stimuleren.” De Van der Leeuwkring wil opereren buiten de “beperkende rolopvattingen” van overheid en markt, want die zorgen voor stagnatie.

Investeren

Op welke manier dat moet gebeuren? Door in samenwerking met de (gemeentelijke) overheid en vanuit een gezamenlijk ontwikkelde strategie te investeren in zaken als openbaar groen, straatmeubilair en bestrating. En door versterking en uitbreiding van aantrekkelijke gebieden in de stad en stimuleren van spannende, innovatieve initiatieven ter verlevendiging van de buitenruimte. Vanuit een langetermijnvisie van minstens vijftien jaar. “Waardecreatie is belangrijker dan winstmaximalisatie”, stelt het manifest.
Dat ‘waardecreatie ook het eigenbelang van ontwikkelaars en beleggers dient, geeft de Van der Leeuwkring volmondig toe. De waarde van vastgoed zal toenemen als de aantrekkelijkheid van een gebied verbetert. Wethouder Hamit Karakus, die om een reactie werd gevraagd, vindt dat geen probleem: “Het is een win-winsituatie voor iedereen als met hulp van ontwikkelaars de publieke ruimte verbetert.”
De Van der Leeuwkring wil zo snel mogelijk een ‘business case’ opzetten. Op concrete locaties wil de groep de kwaliteit van de publieke ruimte in samenhang met het omliggende vastgoed een flinke impuls geven. Iedereen kan tot 1 oktober ideeën insturen (www.airfoundation.nl). Carol Hol (Concire/RABO Vastgoed) nam een voorschot door de aanpak van de Rotte voor te stellen als mogelijk project. Het riviertje waarnaar Rotterdam is vernoemd ligt verborgen achter gebouwen en in duikers en wordt omgeven door parkeerplaatsen. Een levendig stuk stad rond het riviertje creëren is zijn droom.

Reageer op dit artikel