nieuws

Plasmasnijder mogelijk oorzaak brand ziekenhuis

bouwbreed

Een vonk van een plasmasnijder is waarschijnlijk de oorzaak van een brand gistermorgen in de vestiging Lukas van Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn. Op de vestiging aan de Albert Schweitzerlaan wordt momenteel druk ge- en verbouwd.

De brand brak uit in een leidingschacht van een gebouw waaraan van de begane grond tot en met de derde verdieping werd gewerkt terwijl de vijfde tot en met de achtste verdieping in gebruik waren door het ziekenhuis. Tweehonderd patiënten moesten daarvandaan in allerijl worden geëvacueerd want de rook drong overal binnen.
“Het is flink hectisch geweest”, weet Brandt Keegster, woordvoerder van de politieregio Noord-Oost Gelderland. “Maar de bedrijfshulpverlening heeft heel snel en effectief gereageerd.” Volgens hem is dat een belangrijke reden voor het uitblijven van slachtoffers. Omdat de technische systemen ondanks de brand bleven werken, konden patiënten ‘gewoon’ met de lift naar beneden.
De brand is beperkt gebleven tot de betrokken leidingenschacht maar de rook heeft zich door een groot deel van het gebouw verspreid. Er hing een penetrante brandlucht.
“Ik heb begrepen dat de schade aanzienlijk is”, zeg Keegster. “Herstel daarvan zal zeker gevolgen krijgen voor de planning van de bouwactiviteiten.”
Het vuur heeft lang huis kunnen houden. De brand brak uit rond 10.00 uur en was anderhalf uur later, rond 11.30 uur, onder controle.
De geëvacueerde patiënten zijn overgebracht naar een ander gedeelte van het ziekenhuis. Een aantal van hen wordt waarschijnlijk ondergebracht in andere ziekenhuizen in de regio.

Reageer op dit artikel