nieuws

Parkeergarage op voormalig Ciboga-terrein toch afgebouwd

bouwbreed

De parkeergarage op het voormalige circus-, boden- en gasfabriekterrein (Ciboga) in de stad Groningen wordt na een bouwstop van vier jaar eindelijk afgebouwd.

Met het heien van in totaal 1300 nieuwe palen van gewapend beton met elk een lengte van 24 meter is inmiddels begonnen. De oude palen, waarmee in 2003 werd begonnen, blijven voor een deel zitten. Er zal naast de bestaande constructie worden geheid.
Het werk aan de parkeergarage werd vier jaar geleden stilgelegd toen bleek dat er fouten in de constructie van de fundering zaten. Vanwege de bodemgesteldheid van het 14 hectare grote bouwterrein – in de grond bevindt zich een dikke laag zware klei – kwamen de heipalen omhoog. Door de langdurige bouwstop werd het terrein ‘de grootste bouwput van Groningen’ genoemd en bleek de fundering al enigszins onderhevig aan verzwakking. De gemeente Groningen en de IMA-groep (ING, Moes Bouwgroep en Amstelland Vastgoed) moesten, vanwege de veranderde vraag op de woningmarkt, de prestigieuze plannen bovendien drastisch versoberen. De nieuwe Ciboga-parkeergarage zal in september 2008 gereed zijn. Daarmee komt er echt vaart in de bouw tussen de Groninger binnenstad en het noordoostelijke stadsdeel, zo’n 500 meter vanaf de Grote Markt. Momenteel worden de fundamenten gelegd van ‘schots’ Trezoor, waar 20 stadswoningen en 27 appartementen komen op het terrein van het vroegere RUG-laboratorium. Op het dak van de parkeergarage en achter het Boterdiep verrijzen na de oplevering nieuwe appartementen en stadswoningen. Aanvankelijk zouden er in totaal 900 tot 1000 nieuwe woningen komen, maar dit aantal is inmiddels afgezwakt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels