nieuws

Netwerk voor vastgoedvrouwen: zeer zeker geen ‘truttenclub’

bouwbreed

Keurig gesneden sandwiches, plateautjes met bonbons, grote kannen thee en gelukkig – vanwege de hitte in de Amsterdamse RAI – ook ijskoude Spa rood en Cola light. De lounge van hal 11 op de Provada is woensdagmiddag exclusief domein voor de vrouwelijke minderheid op de vastgoedbeurs, die zich massaal verzameld heeft voor de high tea van het nieuwe netwerk voor vastgoedvrouwen.

DWIRE noemen ze zichzelf: Dutch Women in Real Estate. Een netwerkorganisatie waar vrouwen elkaar kunnen ontmoeten. kennis uitwisselen, projecten bespreken en horen hoe collega’s in het commerciële vastgoed het werken in een mannenwereld ervaren. “Maar we zijn absoluut géén feministen en géén truttenclub!”, roept bestuurslid Machteld Kok, kandidaat-notaris bij DLA Piper, tijdens een inleidend praatje.

Leren

Vanuit de lounge klinkt instemmend gemompel. “We willen een netwerk vormen van mensen die iets van elkaar kunnen leren.” Mede-bestuurslid Petra Geerdink van Cushman & Wakefield legt uit wat de plannen zijn van DWIRE: “Ieder jaar een bijeenkomst op de Provada, twee netwerkborrels, een excursie en de verkiezing van de Vastgoedvrouw van het Jaar.”
Een prima initiatief, zo’n netwerk, vindt Jolijn Janse. Als manager verhuur bij Actys komt ze weinig vrouwen tegen in een managementfunctie. “En moet je eens kijken hoeveel vrouwen er op deze bijeenkomst zijn! Er zijn er dus wél heel veel met een goede positie. Leuk om eens ervaringen uit te wisselen.”

Drinken

Ook Anne Martine Kruisinga van Maquet Macom ziet wel wat in een netwerk voor alleen vrouwen. “Netwerkorganisaties voor mannen komen vaak neer op veel drinken aan de bar en dan lam weer naar huis”, schetst Kruisinga. “Bij vrouwen gaat het meer om de inhoud. Natuurlijk wordt er wel geborreld, maar de gesprekken gaan ook nog ergens over.” “Bij mannen zit het netwerken meer in het bloed”, denkt Laura Davids van H ö lscher Ter Braak Willems notarissen. “Vrouwen moeten het vaak nog leren, en misschien vinden sommigen het veiliger om alleen met vrouwen te netwerken.”
Het idee voor DWIRE is twee jaar geleden ontstaan tijdens een vastgoedmiddag voor vrouwen, vertellen Kok en Geerdink later onder het genot van een palingsandwich. “Dat was een enorm succes. Waarom maken we hier niet iets structureels van, bedachten we toen.” Kok: “Bij de meeste transacties kom ik alleen mannen tegen. Het is prettig om een keer met andere vrouwen in de branche over je werk te praten. Vrouwen hebben bovendien een heel andere manier van werken en communiceren”, meent ze. “Als ik een bespreking met alleen mannen heb, worden er eerst een heleboel ballen in de lucht gegooid, en dan wordt voorzichtig gepraat over de oplossing. Vrouwen zijn vaak een stuk daadkrachtiger: dit het doel, zo gaan we het aanpakken, zus en zo is de taakverdeling. Nu hebben we echt niet als doel om ons tegen mannen af te zetten hoor”, haast ze te benadrukken. “Het is gewoon leuk om eens met andere vrouwen te bepraten of zij die verschillen ook ervaren.” Beide dames, lachend: “En wellicht tips uit te wisselen hoe we die mannen onder de duim kunnen houden.”

Reageer op dit artikel