nieuws

Miljoenen tekort voor oostwand van Grote Markt

bouwbreed Premium

De nieuwbouw van de oostwand aan de Grote Markt in Groningen wordt veel duurder dan de begrote 31,2 miljoen euro. Ook de bouw van het Groninger Forum achter de oostwand gaat miljoenen meer kosten. De gemeente moet hard op zoek naar externe geldschieters.

De meerderheid in de raad is akkoord gegaan met de bouw aan de oostkant van de Grote Markt onder de voorwaarde dat de gemeente niet meer dan 31,2 miljoen uitgeeft. Inmiddels is duidelijk geworden dat de financiering van het grootste bouwproject in de binnenstad van de laatste decennia rond de 65 miljoen euro gaat kosten. De kosten van het Groninger Forum zijn met 8 miljoen gestegen, onder meer vanwege scherpere eisen bij archeologisch onderzoek, de bouw van een ondergrondse parkeergarage voor fietsen en de verhuizing van een school.
Om te bezuinigen heeft de gemeente het plan van een mechanische parkeergarage laten varen. Er komt een ‘gewone’ parkeergarage voor 400 auto’s. Er is inmiddels overeenstemming bereikt met studentenvereniging Vindicat die gaat verhuizen naar een nieuw pand aan dezelfde oostkant van de Grote Markt.
Volker Wessels Vastgoed is de ontwikkelaar van de uit vijf panden bestaande oostwand. Daarachter verrijst volgens plan in 2010 het Groninger Forum, een ontwerp van NL Architects uit Amsterdam. In het Forum komen de Openbare Bibliotheek, een deel van het Groninger Museum en de Groninger Archieven. Verder staat een bioscoop gepland. Het Scheepvaartmuseum heeft zich teruggetrokken. De provincie Groningen heeft 3,7 miljoen beschikbaar gesteld, een kleine 5 procent van het totale investeringsbedrag van het Forum.
De gemeente is op zoek naar externe financiering via fondsen en het Rijk. De oplopende kosten en de trage voortgang heeft bij de oppositie al geleid tot kritische vragen over het doorgaan van het project.

Reageer op dit artikel