nieuws

In Noorden loopt bouw van grote windparken gevaar

bouwbreed Premium

De bouw van grote windparken in Noord-Nederland loopt gevaar, nu de opgewekte stroom niet op het landelijk hoogspanningsnetwerk kan worden geleverd van Tennet.

Dit stelt Jan Bakker van Essent Netwerk, de netbeheerder in het noorden. Essent heeft een procedure aangespannen tegen Tennet bij de Dienst Toezicht Energiebedrijven (DTE), die onder de NMa valt. Volgens Bakker heeft Tennet de capaciteit van Essent zonder overleg aan andere partijen verkocht, zoals NUON en het Duitse RWE, voor kolengestookte centrales in de Eemshaven. Bakker stelt dat de bouw van tientallen windmolens en biovergisters op de tocht staat, nu de stroom niet kan worden teruggevoed aan het landelijk energienet. Bakker: “Wij hebben een aansluit- en transportverplichting voor het regionale net, maar daarna kan de stroom het landelijke net niet op.” Hij spreekt van “contractbreuk”.
Essent vindt dat het de oudste rechten heeft, omdat het al decennialang energie transporteert in het noorden. Woordvoerder Jelle Wils van Tennet verklaart echter dat de landelijke netbeheerder zonder onderscheid des persoons aanvragen afhandelt. “Dit gebeurt in volgorde van binnenkomst. Wie het eerst komt, het eerst maalt.” Bovendien geldt de afspraak met Essent dat een afgebakende hoeveelheid stroom het landelijk net op kan.
Een tijdelijke oplossing van het probleem is om de capaciteit van het bestaande net te verruimen, stelt Wils. Hiermee is een bedrag gemoeid van 85 miljoen euro. Ook ligt er een verzoek bij het ministerie van Economische Zaken om het net structureel uit te breiden. De aanleg van nieuwe hoogspanningsleidingen duurt gemiddeld tien jaar, gezien de vele procedures die moeten worden doorlopen, en kost naar schatting 400 miljoen euro. Energiebedrijf Essent heeft zelf plannen voor de bouw van 35 windmolens in de Eemshaven. Het ministerie van Landbouw weigerde onlangs echter toestemming voor zeventien daarvan in de Emmapolder, wegens horizonvervuiling.

Reageer op dit artikel