nieuws

Helft vergoed bij investering in Irak

bouwbreed

Bouwbedrijven die willen investeren in Noord-Irak krijgen de helft van de kosten vergoed van de overheid. Daar moet wel een goed plan tegenover staan. Dat heeft de EVD donderdag bekendgemaakt.De EVD is een agentschap van het ministerie van Economische Zaken dat internationaal ondernemen ondersteunt. Deze week is de EVD gestart met een regeling voor financiële ondersteuning van ondernemers die willen investeren in Noord-Irak. Nederlandse bedrijven kunnen tot 26 juli voorstellen indienen voor een (wederopbouw)bijdrage.Ze moeten dan wel een samenwerking aangaan met een bedrijf of instelling in een van de drie noordelijke provincies van Irak en samen met een Irakese partner een projectplan opstellen. Daarbij moet het gaan om projecten tussen de 500.000 en de 1,5 miljoen euro.

Economische Zaken meldt dat vooral het verbeteren van publieke diensten en infrastructuur in het geselecteerde deel van Irak een aandachtsgebied is. “Gedacht moet worden aan het aanleggen van wegen en bijvoorbeeld het bouwen van kleine scholen en ziekenhuizen”, zo licht een woordvoerder toe. Voor geïnteresseerde ondernemers houdt de EVD woensdag een informatiesessie per e-mail. Belangstellenden kunnen zich melden bij bijla@evd.nl, zo meldt het agentschap.
De woordvoerder van Economische Zaken zegt dat geen enkele sector wordt uitgesloten. De bouwsector zou zeer zeker een belangrijke rol kunnen spelen, bevestigt hij. De projecten moeten bijdragen aan de wederopbouw van de drie noordelijke provincies Dohuk, Erbil en Suleimaniya. Deze regio’s zijn zodanig stabiel dat de Nederlandse overheid heeft besloten Nederlandse ondernemers met investeringsplannen te ondersteunen. In Irak is – na de inval van Amerikaanse troepen in 2003 – geweld aan de orde van de dag.

Criteria

Er gelden wel een aantal harde criteria voor de regeling. Zo moeten ondernemers absoluut gaan samenwerken met een bedrijf uit één van de drie noordelijke provincies. De samengestelde wederopbouwprojecten moeten tussen de half en de anderhalf miljoen euro liggen. Als de EVD iets in het gezamenlijke plan ziet, vergoedt het de helft van de kosten.
De EVD meldt verder op haar website dat de United Nations Office for Projects Services (UNOPS) momenteel een internationale aanbesteding in Afghanistan heeft uitstaan. De organisatie zoekt verschillende aannemers die in totaal 1200 kilometer asfalt willen aanleggen in het door oorlog geteisterde land.
De individuele opdrachten variëren van ongeveer 10 tot 100 kilometer aan te leggen weg. Ook in de Afghaanse provincie Uruzgan moeten er asfaltwegen worden aangelegd, staat in de aanbesteding. Momenteel zijn er ongeveer 1600 Nederlandse militairen in Uruzgan gelegerd. UNOPS wil het werk eind 2007 laten beginnen. Het contract zou dan tot 2010 moeten lopen.
Eerder dit jaar riep oud-minister Van Ardenne (ontwikkelingssamenwerking) in deze krant bouwbedrijven op om de mogelijkheden in Afghanistan te onderzoeken.

Reageer op dit artikel