nieuws

‘Ga maar bellen blazen’

bouwbreed

In het kader van de door de regering toegezegde regelvermindering voert de nieuwe minister van Milieu iedere week nieuwe regels in. En, in Den Haag is zij warempel niet de enige, die mij deze cynische zin ontlokt.

In het kader van de door de regering toegezegde regelvermindering voert de nieuwe minister van Milieu iedere week nieuwe regels in. En, in Den Haag is zij warempel niet de enige, die mij deze cynische zin ontlokt.
Natuurlijk is bezorgdheid over ons milieu heel belangrijk, we moeten nog veel meer doen om dit te bewaken en te verbeteren. Mevrouw Cramer echter verzint zoveel nieuwe plannetjes dat snel niemand haar meer serieus neemt. Gaat ze partijgenoot Jan Pronk achterna?
De ene keer verbiedt zij de verkoop van gloeilampen. We moeten de duurdere energiezuinige lampen kopen, de meerkosten verdienen we snel terug door minder verbruik van elektriciteit. Alle woningen ‘krijgen’ een HR-cv-ketel de meerkosten voor de woningeigenaars en de hogere huur verdient u snel terug door minder verbruik van gas. Het is allemaal goed bedoeld, maar het heeft toch veel van een elitaire tante die zittend in een professorale kamer van haar vrijstaande huis of verzuchtend in de dikke kussens van de achterbank van haar van staatswege verstrekte luxe bolide ons even vertelt hoe en wat te doen. Dit soort tantes hebben meestal weinig realiteitszin. Deze minister van Milieu lijkt behept te zijn met dit soort trekjes. Foute boel.
Vorige week verscheen er een kort persbericht dat meldde dat vanaf 1 januari 2008 ieder gebouw, pand en woning in ons landje een energielabel moet hebben.
Alleen de rijke woningcorpora-
ties zijn uitgezonderd, die krijgen een jaar extra. Vanaf 1 januari kunt u slechts een pand of woning verkopen of verhuren indien u beschikt over een energielabel. Net zo’n ding als u krijgt bij de aankoop van een vaatwasser, wasmachine of koelkast met een kwalificatie van A tot en met F. Nergens, op geen website, in
geen folder of brochure kunt u nu vinden waaraan uw pand moet voldoen om zo’n certificaat A of minder tot en met F te bemachtigen. Wie deze energietest moet uitvoeren?
Ik heb vernomen dat deze deskundigen nog in opleiding zijn en als ze slagen voor hun diploma moeten ze ook nog gecertificeerd worden. Niemand weet of ze voor het eind van dit jaar daarmee klaar zijn. Wat kost zo’n advies? Zijn die kosten gelijk voor een een kamerappartement en een vrijstaande villa van 20 kamers, een kantoorpand van 20 duizend vierkante meters of een winkel van 100 vierkante meters, een flatgebouw met 100 flats. Is er een bezwaarmogelijkheid voor de eigenaar van zo’n pand en wie behandelt zo’n bezwaarschrift, wat kost dat dan weer en hoe lang mag dat dan duren?
Navraag leerde mij dat niemand hierop antwoorden heeft.
Er schijnt 1 september aanstaande een voorlichtingscampagne te beginnen, via postbus 51 en een serie websites. Maar nog niemand weet wat er op komt te staan. Wat een mooie boel is dat voor mensen die op tijd hun zaakjes in orde willen hebben, omdat zij ook vinden dat een gezond milieu belangrijk is.
Zij zullen met vele vele duizenden tegelijk in de laatste vier maanden van dit jaar om de gunsten van de net opgeleide adviseurs voor deze energielabels moeten knokken om de deadline van 1 januari te halen.
Trouwens als ik dadelijk toch een woning of ander pand verhuur of verkoop zonder een energielabel, wat gaat mevrouw Cramer dan doen. Krijg ik dan een boete of een verbod tot verhuur of verkoop? Gaat ze dan wel op tijd de wetgeving op verkoop van onroerend goed wijzigen?
Weet de minister van Justitie hiervan al iets?
Nee, dit gaat te snel en te ondoordacht. Dat is jammer op zo’n belangrijk onderwerp. Neem een jaar uitstel en bereid dit goed voor. Pak in die tussenliggende periode ook de grote verbruikers van energie en vervuilers van het milieu aan. Bijvoorbeeld vliegtuigen, binnenvaartschepen, oude (vracht) auto’s, slecht uitgeruste industrie. Dat verhoogt het draagvlak voor maatregelen die het grote publiek treffen.
Zo niet, dan zou ik zeggen ga dan maar bellen blazen, zo u wilt in uw professorale achtertuin, beste mevrouw Cramer.
Hans Broeren
makelaar o.g., Amsterdam
www.broeren.com

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels