nieuws

Friese bouwer ontwikkelt ijsvloer van kunststof

bouwbreed

De Friese bouwmanager Erik Sinnema uit Aldtsjerk heeft in anderhalf jaar een ‘ijsvloer’ van kunststof ontwikkeld, als alternatief voor kunst- en natuurijs. Hij werkte hiervoor samen met bedrijven in kunststoftechnologieën.

De Fries noemt zijn vinding glice, (naar het Friese woord glis, wat bot betekent, waarop Friezen vroeger schaatsten).
Op een plaat van polymeer wordt een waxlaag van een halve centimeter aangebracht met water. Het nepijs is vochtig en krast in, en moet onderhouden worden. Sinnema werkt momenteel met de Vrije Universiteit in Amsterdam en het technologiecentrum Noord-Nederland verder aan de ontwikkeling van topijs voor hardrijders.
De aanleg van het ‘non frozen’ ijs is volgens Sinnema stukken goedkoper dan kunstijs en bovendien milieuvriendelijk. “Een glice ijshockeybaan van 1800 vierkante meter kost een half miljoen. Voor een kunststof ijsbaan betaal je mede door de hoge energielasten 30 miljoen.”
In de Verenigde Staten werden vijftien jaar geleden al synthetische ijsvloeren aangelegd. Maar volgens Sinnema zijn die vooral geschikt voor ijsdansers en ijshockeyers, maar te zacht voor smalle ijzers. Hij noemt zijn vinding “de hybride equivalent van natuurijs”. De Fries is in overleg met ijsstadion Thialf, waar na de zomer een proefbaan wordt aangelegd. De KNSB ziet kansen voor het glice, om vooral de jeugd weer aan het schaatsen te krijgen. Sinnema: “Er groeit een hele generatie op die natuurijs nooit heeft meegemaakt. Bij de nieuwbouw van scholen zou je een kunsstof ijsvloer kunnen aanleggen in de open lucht.” Ook voor de diverse ijsverenigingen in de dorpen kan het ‘Aldtsjerker iis’ grote gevolgen hebben, meent Sinnema. “Die kunnen de grond van hun natuurbaan verkopen aan projectontwikkelaars en met het geld een gliceplaat laten aanleggen.”
Sinnema werkt samen met Novem en levert een totaalpakket inclusief led-verlichting. “Dat is veel energiezuiniger dan spaarlampen. Er zijn dan geen felle schijnwerpers meer nodig.” Ook onder het glice kan led-verlichting worden geplaatst. Sinnema stak uit eigen zak 1,5 ton in de uitvinding.

Reageer op dit artikel