nieuws

Eigen Huis opent protestsite tegen vrijgeven ozb

bouwbreed Premium

De Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft een website geopend waar huiseigenaren kunnen protesteren tegen de plannen van de regering om de onroerendzaakbelasting (ozb) vrij te geven.

De organisatie heeft overwogen naar de rechter te stappen, maar ziet hier van af vanwege een gebrek aan juridische mogelijkheden. Wel heeft de vereniging een brief geschreven waarin leden van de Tweede Kamer worden opgeroepen vast te houden aan de huidige regeling die een maximum grens stelt aan het ozb tarief.
De regering wil dat gemeenten vanaf volgend jaar zelf mogen bepalen welke tarieven ze in rekening brengen voor onroerendzaakbelasting. Eigen Huis vreest dat huiseigenaren hierdoor gedupeerd zullen worden omdat zij binnen enkele jaren een forse aanslag in deze belasting tegemoet kunnen zien. “Stijgingen van tientallen procenten per jaar zijn tot op heden geen uitzondering”, stelt de Vereniging Eigen Huis.
De organisatie vindt het bovendien vreemd dat de sinds vorig jaar bestaande wet die het stijgen van de onroerendzaakbelasting aan banden legt, nu al weer wordt afgeschaft. Dit heeft, aldus de vereniging, een slechte uitwerking op de doelmatigheid waarmee lokale overheden werken. Bovendien zullen gemeentebesturen meer geld uitgeven omdat ze tekorten via de ozb kunnen aanvullen. “Het verleden toont aan dat de OZB van het ene op het andere jaar omhoog kan schieten.”

Reageer op dit artikel