nieuws

Denemarken denkt serieus aan brug over Kattegat

bouwbreed

De Deense rijkswaterstaat pleit voor de aanleg van een tweede vaste oeverbinding via het Kattegat tussen het oosten en westen van het land.

De enkele tientallen kilometer lange verbinding is nodig om te voorkomen dat het autoverkeer in Denemarken de komende jaren vast komt te zitten.
De capaciteit van de in 1998 in gebruik genomen brug- en tunnelcombinatie voor auto’s en treinverkeer over de Grote Belt ten zuiden van het Kattegat dreigt op middellange termijn veel te krap te worden. De Deense spoorwegmaatschappij DSB en de regionale overheden staan volledig achter het pleidooi voor een Kattegatbrug, waarvan het traject zou moeten verlopen via het eiland Samsø als tussenstap. DSB ziet veel in het plan met het oog op een verbetering van de verbinding tussen de hoofdstad Kopenhagen en Å rhus. Het bedrijf mikt op een hogesnelheidslijn tussen deze twee steden.
Volgens de prognoses neemt het verkeer de komende 25 jaar toe met 70 tot 90 procent. Binnen de vereniging van regionale overheden is men er daarom van overtuigd dat het Rijk snel spijkers met koppen zal moeten slaan.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels