nieuws

Bouwcollege stelt budget bij van Bosch ziekenhuis

bouwbreed Premium

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis krijgt van het College Bouw Zorginstellingen meer geld om de nieuwbouw te realiseren. De toezichthouder van zorghuisvesting in Nederland had eerder laten weten hier weinig in te zien. Het aan het Bossche ziekenhuis toegekende bedrag is met 0,5 procent, ruim 1 miljoen euro, naar boven bijgesteld. Het Bouwcollege, zoals de organisatie in de wandelgangen bekendstaat, ziet de verhoging als een zeer lichte maar niet substantiële stijging van het budget. De bewaker van het rijksbudget voor zorghuisvesting benadrukt dat de bijstelling geen gevolgen heeft voor andere bouwprojecten. “Wij werken momenteel aan de bouwkostennota. Die moet meer duidelijk bieden over een stijging van de beschikbare budgetten”, laat een woordvoerder van de toezichthouder weten.De Europese aanbesteding van de nieuwbouw van het ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch strandde begin dit jaar. De aannemers overschreden het beschikbare budget ruim waardoor de opdrachtgever opnieuw naar de tekentafel moest.Om het project toch door te laten gaan is de uitvoering versoberd en worden er minder vierkante meters gerealiseerd. En de aannemers hebben hun offertes nog eens grondig bestudeerd om de kosten te drukken. Het ziekenhuis heeft met de ingrepen in het plan een besparing gerealiseerd van 40 miljoen euro.De nieuwbouw van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, dat voor een deel bestaat uit de renovatie van de bestaande huisvesting, is voor 254 miljoen euro aanbesteed. Het project is vergeven aan Bouwcombinatie Jeroen Bosch Ziekenhuis dat bestaat uit het drietal Hurks-Van der Linden, Ballast-Nedam en Strukton. De elektrotechniek wordt verzorgd door installateur Imtech en Burgers Ergon treed op als werktuigbouwkundige. Möhringer levert de liften bij het project.De bouwactiviteiten van het Jeroen Bosch Ziekenhuis op en rond het terrein van het voormalige Willem-Alexander Ziekenhuis zijn nodig omdat de zorginstelling twee vestigingen in ‘s-Hertogenbosch wil sluiten. Hierbij gaat het om het in het centrum gelegen Groot Ziekengasthuis en het Carolusziekenhuis. Beide locaties worden herontwikkeld na de oplevering en in gebruik name van de nieuwbouw.Het Jeroen Bosch Ziekenhuis wil zo’n 100.000 vierkante meter aan ziekenhuisruimte nieuw bouwen bij het voormalige Willem-Alexander ziekenhuis. Daarnaast wordt 15.000 vierkante meter gebouwd voor extra voorzieningen; waaronder een kapel, parkeerplaatsen, een revalidatiecentrum en de huisvesting voor de regionale GGZ.De nu aanbestede nieuwbouw en renovatie van het ziekenhuis wordt verder uitgebreid met een zorgpark dat in de nabijheid van het Jeroen Bosch Ziekenhuis wordt gerealiseerd. Hiervoor heeft de zorginstelling deze week een intentieovereenkomst getekend met de gemeente ‘s-Hertogenbosch en Proper-Stok, een dochteronderneming van het Rosmalense bouwconcern Heijmans, die de ontwikkeling van het zorgpark op zich gaat nemen.

Besparing

Locaties

Reageer op dit artikel