nieuws

Amsterdam keert zich tegen vuile vrachtwagens

bouwbreed Premium

Het stuk Amsterdam binnen ringweg A10 ten zuiden van het IJ wordt een milieuzone. In die zone zijn vanaf 2008 alleen nog maar vrachtwagens toegestaan die aan bepaalde milieueisen voldoen. De uitstoot van fijn stof en stikstofdioxide moet twee jaar later met 15 procent zijn verminderd, zo blijkt uit het gisteren door verkeerswethouder Tjeerd Herrema gepresenteerde Actieplan Goederenvervoer.”De grootste luchtkwaliteitsproblemen stapelen zich op binnen de ring. We vervuilen onze eigen stad. Overheid, bedrijven en bewoners moeten er samen voor zorgen dat er schoner er minder verkeer in de stad rijdt”, aldus de wethouder. In de milieuzone worden vanaf 2008 alleen vrachtwagens met een Euro II dieselmotor en roetfilter toegestaan. Twee jaar later wordt de norm gelegd bij minimaal Euro IV dieselmotoren of Euro III motoren niet ouder dan acht jaar. Controle van de milieuzone wordt uitgevoerd via zestig camera’s bij de afritten van de ringweg.

Behalve een verbod op sterk vervuilende vrachtwagens, wil de gemeente dat onder meer dieselbestelbusjes zijn voorzien van roetfilters. Anders wordt binnen de milieuzone geen parkeervergunning beschikbaar gesteld. Verder gaan de parkeertarieven omhoog en moet er beter openbaar vervoer komen.
Er komen meer ondergrondse buurtgarages, waar bewoners en ondernemers uit de directe omgeving hun auto kunnen parkeren.

Reageer op dit artikel