nieuws

Toeleveranciers vaker partner bij d&c-contracten

bouwbreed

Toeleveranciers worden in toenemende mate integraal partner in het ontwerpproces. Dit bleek tijdens een symposium georganiseerd door Betonson en geogrid-leverancier Tensar.

“In Nederland komt het maar mondjesmaat van de grond. Maar in Engeland hebben we er al meer dan vijftien jaar ervaring mee. Aannemers en ontwerpers daar hebben in de gaten dat zij goed gebruik kunnen maken van onze kennis als het gaat om bijvoorbeeld gewapende grondconstructies”, aldus Ronald de Niet van Tensar.
Daarbij gaat Tensar zelfs zover dat zij ook risicodragend participeren en meehelpen met de financiering. Daarvoor heeft het bedrijf ook een verzekering ter afdekking van het ontwerprisico. Over de andere risico’s als onderhoudsgaranties maakt Tensar zich minder zorgen gezien het vertrouwen dat het bedrijf in de eigen producten heeft.
Volgens De Niet wil het bedrijf juist graag vroegtijdig bij projecten betrokken worden, omdat er dan oplossingen kunnen worden aangedragen waar bouwers en ontwerpers niet direct aan denken. En dat kan juist weer positieve effecten hebben op de levensduurkosten. Bij Betonson heerst dezelfde opvatting. Ook in Son wordt gemerkt dat de toeleverancier vaker gevraagd wordt ook het ontwerp te maken. Logisch ook gezien de specifieke kennis die het bedrijf heeft.

Grondconstructie

Zo is Betonson ook betrokken bij de aanleg van de verdiepte A73 bij Tegelen. Gevraagd werd om een gewapende grondconstructie. Daarvoor heeft de betonproducent dan weer Tensar ingeschakeld omdat die weer de kennis heeft over wapening van grond.
Volgens Frank de Gilde van Betonson heeft het bedrijf inmiddels al veel geleerd van de al uitgevoerde d&c-contracten. Het belangrijkste is wel dat voor het ontwerp de tijd wordt genomen. Als dat niet goed is, dan loopt de uitvoering ook niet. Daarbij is open communicatie tussen de partners eveneens een voorwaarde om opdoemende problemen het hoofd te kunnen bieden. “Anders kom je elkaar tijdens het werk tegen”, aldus De Gilde.

Wanden

In totaal zijn er twee wanden van 1 kilometer gebruikt bij de aanleg. Daarvoor waren 800 panelen van 9 meter hoog nodig. Hoofdaannemer Heijmans toonde zich uitermate tevreden over de uitvoering. De montage van de wanden ging veel sneller dan was verwacht en ook het aanvullen van de gewapende grondconstructie bleek sneller en gemakkelijker dan verwacht. De partners hebben elkaar wat dat betreft keurig aangevuld en dankzij de aandacht voor het ontwerp was de uitvoering eenvoudiger geworden.

Reageer op dit artikel