nieuws

Rupshoogwerker goed alternatief crawl

bouwbreed

Het koppelen van het railonderstel aan de rupshoogwerker (RHW) kost een monteur 20 minuten. Beduidend sneller dus dan het monteren van een Ikea-kast. Met de RHW hebben de Gebr. Koerts Techniek uit Dronten een uiterst doelmatige railmachine op de markt gebracht als alternatief voor de crawl, de voor het spoor geschikt gemaakte mobiele kraan.

In opdracht van Winkel VOF uit Schermer bouwde Koerts een eerste prototype railrupshoogwerker met als uitgangspunten: klein, financieel aantrekkelijk en eenvoudig te bedienen. Afgelopen zaterdag testte Winkel VOF zijn tweede exemplaar van een aangepaste RHW bij het onderhoud aan de antieke seinpalen van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik.
Zonder problemen reed de RHW van de ene paal naar de andere met een snelheid van maximaal 10,2 kilometer per uur. Ed Koerts, die Koerts Techniek samen met zijn broer Bert opzette: “Het is eenvoud en nog eens eenvoud. Gebruikers rijden zelf de RHW via een instapplaats het spoor op, laten vervolgens de spoorwielen zakken en kunnen aan de slag. De bediening is veel eenvoudiger dan van de geavanceerde crawls met hun gecompliceerde bediening”, aldus Koerts.
Het hanteren van de RHW is gelijk aan de rupshoogwerker, met als enige verschil dat er geen onafhankelijke aandrijving meer is voor de linker- en rechterzijde. De linker- of rechterrupshandel stuurt in één keer de beide motoren aan.

Uitdraaien

Een ander voordeel van de RHW is dat het een binnendraaier betreft. “Dat is van groot belang bij het werken aan het spoor want het uitdraaiende achterste gedeelte blijft bij het zwenken binnen de breedte van de rupsen. De RHW is hiermee doeltreffender dan de crawl die een aanpassing behoeft om binnendraaiend te worden met het aanbrengen van extra lood.”
De machine voldoet aan de eisen van Rail Infra met betrekking tot hoogte- en zwenkbegrenzing. Voor het werkgemak en voor de stabiliteit heeft Koerts de RHW zodanig ontworpen dat hij ondanks een verkanting in spoorbochten toch horizontaal staat.
Koerts verwacht dan ook veel van de RHW. “De investering is beduidend minder dan voor een crawl, die meer kan, maar voor werk aan seinpalen en bovenleidingen heb je aan een RHW meer dan voldoende. Ook voor de verhuurbranche denk ik dat we een goede machine hebben ontwikkeld.”
De RHW 202 is gebaseerd op de Hitachi HX 99B en is een ontwikkeling van Gebr. Koerts Techniek uit Dronten en Winkel VOF uit Schermer. Bij de totstandkoming kregen beide bedrijven volledige medewerking van de leverancier van Hitachi hoogwerker.

Reageer op dit artikel