nieuws

Opblaasbare mal voor materiaalbesparende koepelconstructie

bouwbreed

Een koepelconstructie kun je maken door het spuiten van betonspecie op een opgeblazen, herbruikbare mal. Zo bespaar je tijd en materiaal.

octrooi
nummer: NL 1029360
houder: Arcom Architecten, Vught
uitvinder: R.van Hove
“Het vervaardigen van een bouwconstructie met behulp van een opblaasbare mal is bekend,” schrijft R. Hove voor de volledigheid in zijn octrooiaanvrage. Zijn eigen variant noemt hij “minder arbeidsintensief en met een grotere ontwerpvrijheid” dan bijvoorbeeld de vinding beschreven in het Amerikaanse patent US 5918438.
Hove bedacht een ‘opblaasbaar lichaam’ van pvc dat na opblazen in combinatie met goed verankerde spandraden een stevige mal vormt voor betonspecie of een aanverwant uithardend composietmateriaal. De draadverankeringen kunnen direct op een trekvast vloerdeel worden aangebracht, of op een kolom. Bij het opblazen komen de draden onder spanning, waardoor ze inkepingen veroorzaken in de al dan niet voorgevormde ‘ballon’. In de gebieden tussen de spandraden ontstaan juist uitstulpingen. Eventuele spanschroeven in de draden maken een fijnafstemming mogelijk.
Over deze stevige mal wordt een laag betonspecie gespoten, die na uitharding en het laten leeglopen van de ballon, resulteert in een koepelachtige constructie van beton. Daarna is het opblaasbaar lichaam opnieuw te gebruiken voor een volgende bouwconstructie.
De spandraden kunnen deels of allemaal als wapening achterblijven in het beton. Een slim ontworpen constructie zorgt er in dat geval voor dat de spandraden bij het opblazen een zekere afstand houden tot de ballon, waardoor ze goed ingebed kunnen raken in de betonspecie.
Afhankelijk van de plaats van de verankeringen resulteert na uitharding en het laten leeglopen van de ballon bijvoorbeeld een kruisgewelf of een schelpvormige koepel van beton. Dit zijn meteen ook de eerste twee voorbeelden die in de octrooiaanvrage zijn uitgewerkt. Heel verrassend is het derde uitgewerkte voorbeeld in de octrooitekst: het maken van een drijvende schaal van beton, heel geschikt als basis voor een woonboot.

Besparing

Met zijn vinding bereikte Van Hove de zestiende plaats in de ‘MKB Innovatie Top 100’ die deze maand in het ondernemerstijdschrift Bizz staat.
“Dit concept geeft een besparing van 50 procent op de benodigde hoeveelheid beton”, vertelt de uitvinder, directeur van Arcom Architecten en van BB-Con, het bedrijf dat het ‘Betonbalon’-concept gaat exploiteren. “Terwijl ik vorig jaar nog dacht aan vloeren op kolommen, kan ik ze nu aan de schil hangen en daarmee meteen de trekkrachten elimineren. In de toekomst wil ik het hele traject bestrijken: van ontwerp tot en met de uitvoering van een project.”
Van Hove verwacht dat hij eind dit jaar voor Mettler Autodemontage in Schijndel kan beginnen met de bouw van een kantoor van 350 à 450 vierkante meter en een productiehal van ongeveer 1500 vierkante meter. “Ik ben erg blij dat ze voor onze bouwmethode hebben gekozen. Die mensen van Mettler kunnen puur denken, dat zijn geen doorsnee Nederlanders. Nog voor de zomervakantie bouwen we bij de TU Eindhoven als proef de twee bovenste verdiepingen van dat kantoor. Voor de fijnafstemming van allerlei details en om diverse manieren van bekleden uit te testen. Bijvoorbeeld een afwerking met fotovoltaïsche cellen, dan krijg je een combinatie van twee concepten.”
Over de ‘drijvende schaal’-versie van zijn vinding is hij wat terughoudender: “Daar is nog geen proefproject voor. Maar er zijn wel heel voorzichtige contacten. Ik denk dat we binnen een jaar een functionerend model hebben.”
Na het opblazen met een compressor (niet afgebeeld) zit de voorgevormde ballon (4) klem tussen de spandraden (2), hun verbindingsplaat (3) en hun verankeringspunten (1) in de vloer. De onder spanning gekomen draden veroorzaken inkepingen in de ballon, die tussen de spandraden juist uitstulpingen krijgt Over deze stevige mal wordt een betonlaag aangebracht. Na uitharding en het laten leeglopen van de ballon, blijft in dit geval een kruisgewelf van beton over, klaar voor verdere afwerking.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels