nieuws

NVTB: Laat bouwleveranciers niet betalen voor petfles

bouwbreed Premium

Het Nederlands Verbond Toelevering Bouw (NVTB) wil niet dat bouwtoeleveranciers moeten betalen voor de gescheiden inzameling en verwijdering van consumentenverpakkingen.

De organisatie vreest dat haar leden hiervoor een aanslag zullen krijgen omdat de regering heeft aangekondigd dat er een verpakkingenbelasting komt. Deze moet 250 miljoen euro opleveren. NVTB stelt dat ondernemersorganisatie VNO-NCW aan het kabinet heeft voorgesteld om hier 150 miljoen euro bovenop te doen. “Dat is dan de bijdrage van het bedrijfsleven aan de gemeenten voor consumentenverpakkingen en als bijdrage in de kosten voor zwerfafval”, klaagt NVTB. “Een integrale belastingmaatregel dus.”
Een woordvoerder van VNO-NCW ontkent dat zijn organisatie een dergelijk voorstel heeft gelanceerd. “We zijn zelfs niet eens betrokken bij het overleg over de verpakkingenbelasting.”
Niettemin houdt Rogier Goes van het NVTB vol dat hierover geruchten circuleren en dat zijn organisatie zich ernstig zorgen maakt. Arie Kraaijeveld die wel betrokken is bij de onderhandelingen over het tot stand komen van de zogenaamde verpakkingen belasting, ontkent de geruchten. “Het NVTB kan beter zijn mond houden. Op deze manier maken ze slapende honden wakker. Ik heb nog nooit zo’n stelletje stommelingen meegemaakt.”
De gewraakte belasting wordt in rekening gebracht bij leveranciers van consumentenproducten omdat zij verantwoordelijk worden geacht voor de kosten die gemeenten moeten maken voor de verwerking van onder meer huisvuil. “NVTB wil niet dat haar leden, die immers niks met petflesjes en dergelijke te maken hebben, voor consumentenafval aangeslagen worden”, aldus een toelichting van de organisatie.

Besluit

Om ervoor te zorgen dat producenten en importeurs aan de verpakkingenwetgeving voldoen, is Bedrijfsverpakkingen Nederland opgericht. Deze organisatie biedt bedrijven en branches die meer dan 80 procent bedrijfsverpakkingen produceren de mogelijkheid tegen geringe kosten aan het verpakkingenbesluit te voldoen. De deelnemers aan BVNL hoeven niet te betalen voor kleine hoeveelheden consumentenverpakkingen.
“Via een andere route dreigen ‘bedrijfsverpakkers’ echter alsnog de rekening gepresenteerd te krijgen”, aldus de NVTB. Volgens de toeleveranciers ziet het ernaar uit dat zij op kosten worden gejaagd voor een probleem waar ze geen verantwoordelijkheid voor hebben.

Reageer op dit artikel