nieuws

NMa-boete van 100.000 euro werd Westermann fataal

bouwbreed Premium

Het Leeuwarder installatiebedrijf Westermann is kopje ondergegaan door een NMa-boete van ruim 100.000 euro. Dat zegt de curator van de onderneming.

Westermann werd vorige week door de rechtbank in Leeuwarden failliet verklaard. Gisteren maakte curator Pieter Tuinman bekend dat het installatiebedrijf zal worden overgenomen door Damstra Driesum Holding, eveneens actief in de installatiesector.
Volgens Tuinman’s collega Hans Silvius is Westermann in zwaar weer terecht gekomen doordat de onderneming tijdens de economische recessie van voorgaande jaren projecten heeft moeten aannemen tegen slechte prijzen. “Westermann had het al moeilijk en toen kwam die boete van de mededingingsautoriteit er nog eens overheen. Dat is de nekslag geweest.”
De NMa legde het installatiebedrijf uit Leeuwarden in 2005 een boete op van ruim 106.000 euro wegens het maken van ongeoorloofde prijsafspraken met branchegenoten. De installatiesector moest in totaal 40 miljoen euro ophoesten in de bouwfraude-affaire.
Silvius benadrukt dat de ondergang van Westermann ook veroorzaakt is doordat de installateur een te nadrukkelijk focus op kwaliteit heeft gehad. “Ze hebben te weinig naar de opbrengsten gekeken.” Onregelmatigheden heeft de curator niet kunnen ontdekken. Westermann werd uiteindelijk failliet verklaard met een schuld van ruim 1,5 miljoen euro.
Afgelopen weekeinde voerde de curator gesprekken met vijf overnamekandidaten. Dat leidde tot drie biedingen. Uiteindelijk bracht ondernemer Thymen Damstra uit Driesum het beste bod uit. Bovendien bood hij de beste garanties op behoud van werkgelegenheid.
Van de 52 werknemers gaan er 43 mee. De rest komt op straat te staan. Lopende opdrachten zullen volgens Silvius gewoon worden uitgevoerd. “Al houdt Damstra zich het recht voor om slechte zaken af te stoten.”
De naam van het Leeuwarder installatiebedrijf zal worden veranderd in Westermann Installatietechniek. Damstra bezit al de installatiebedrijven Damstra Installatie, Iedema en Visbeek. In totaal telt de groep 110 werknemers.

Reageer op dit artikel