nieuws

Minder export timmerindustrie

bouwbreed Premium

De timmerindustrie kampt met wegvallende orders uit het buitenland. In mei meldt een kwart van de bedrijven een terugslag. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de timmerfabrikanten ondanks de buitenlandse rimpelingen nog steeds volop in het werk zitten. De sector heeft 17,3 procent meer opdrachten dan in peiljaar 2000. In het buitenland neemt echter de vraag naar het Nederlandse product af.

In maart rekende nog 58 procent van de ondernemers op meer werk uit het buitenland. In april was de groep optimisten al geslonken tot 23 procent. In mei sloeg de stemming om en zette per saldo 25 procent van de ondernemers zich schrap om komende maanden de afnemende buitenlandse vraag op te vangen.
Het wegvallen van de opdrachten uit het buitenland wordt ten dele opgevangen naar de nog steeds aantrekkende binnenlandse markt. In de directiekamers voorspelt 16 procent van de managers komende maanden meer binnenlands werk. In maart echter was het optimisme dubbel zo groot.
In de timmerindustrie vertonen de prijzen een stijgende tendens. De sector is na de jongste prijsverhogingen wat terughoudender geworden. Een op de tien bedrijven ziet rek om meer voor hun producten te vragen. Wat betreft de werkgelegenheid staan in de timmerindustrie alle tekenen op groei. Een kwart van de bedrijven treft voorbereidingen om meer personeel aan te trekken. Hier en daar lopen de voorraden op.

Prijsverhoging

Bij de fabrikanten van bouwmaterialen, aardwerk en glasproducten neemt de bedrijvigheid sterk toe. De portefeuilles zijn gevuld met 7,7 procent meer opdrachten dan rond de eeuwwisseling. Een derde van de ondernemers kondigt prijsverhogingen aan. Slechts hier en daar is ruimte om extra personeel aan te trekken. Bij 8 procent van de bedrijven neemt de voorraad af.
In de baksteenindustrie verwacht 42 procent van de ondernemers voorlopig meer bedrijvigheid. Aan de personele sterkte wordt niet geknabbeld. De orderstroom uit het buitenland zwakt sterk af. Veel problemen levert dat niet op omdat de opdrachtboeken gevuld zijn met een kwart meer werk dan in peiljaar 2000. De helft van de fabrikanten is van plan de komende maanden meer voor hun producten te vragen.
Ook de fabrikanten van betonproducten ontmoeten zuinige buitenlandse opdrachtgevers. Een op de vijf verwacht minder export. In het binnenland trekt de vraag nog steeds aan. Van de ondernemers broedt 19 procent op plannen het prijsniveau wat op te krikken.
De producenten van metalen constructiewerken kunnen de vraag nauwelijks bijbenen. Een kwart van de bedrijven zoekt naar extra personeel. Het orderniveau ligt maar liefst 36 procent boven de afzet in het jaar 2000. Een op de vier ondernemers ziet ruimte voor hogere prijzen.

Reageer op dit artikel