nieuws

Meer Britse aannemers verstrikt in kartelzaak

bouwbreed

Opnieuw zijn grote Britse aannemers in de openbaarheid getreden met informatie dat ze betrokken zijn bij het omvangrijke fraude-onderzoek dat al sinds 2004 in de Britse bouw loopt.Begin deze week deelde Kier, met een omzet van 1,5 miljard één van de grotere aannemers in Groot-Brittannië, mee dat twintig tenders van zijn dochterbedrijven in het onderzoek zijn betrokken. Nu heeft ook Rok – dat in 2003 een deel van de failliete boedel van Ballast UK overnam – laten weten dat twee dochterbedrijven “bericht hebben gekregen van de karteldienst met betrekking tot een klein aantal tenders”.

Rok stelt dat de gewraakte activiteiten hebben plaatsgevonden voordat de betrokken bedrijven werden overgenomen. Bij de overnames zijn ook voldoende zekerheden verkregen over eventuele boetes of claims, aldus Rok. Het bouwbedrijf groeit de laatste jaren snel door een reeks acquisities waarbij de overname van vier vestigingen in Noord-Engeland van Ballast UK één van de eerste transacties was. In Britse bouwkringen valt te beluisteren dat de voormalige Ballast vestigingen niet bij de zaak zijn betrokken.
Gistermiddag volgde Calliford Try met de mededeling dat zeventien tenders van de bouwer betrokken zijn bij het fraudeonderzoek.
De Britse kartelpolitie Office of Fair Trading heeft twee maanden geleden laten weten dat inmiddels meer dan honderd bouwbedrijven betrokken zijn in het grootschalig onderzoek naar fraude en verboden afspraken met aanbestedingen. Tot nu toe is slechts een enkele aannemer in de openbaarheid getreden. Eerst kwam Carillion met de mededeling dat twee kantoren van het vorig jaar overgenomen Mowlem door de OFT zijn bezocht. Daarna deelde ook Morgan Sindall mee dat zijn bouwdochter Bluestone hetzelfde is overkomen. De OFT heeft bedrijven eerder de gelegenheid geboden als klokkenluider op te treden maar die weg is nu afgesloten.

Reageer op dit artikel