nieuws

‘Extreme make-over’ voor ambassade in Rome

bouwbreed Premium

rome – De Nederlandse ambassade in Rome bestond uit twee gekoppelde gebouwen: één villa in renaissancestijl waarvan de andere een zwakke afspiegeling was. De gebouwen hebben een complete renovatie ondergaan. Het verantwoordelijke architectenbureau Cepezed uit Delft vergrootte het contrast tussen beide panden door het klassieke pand te restaureren en het andere een geheel cortenstalen façade te geven. De Nederlandse ambassade in Rome bestond uit twee gekoppelde gebouwen: één villa in renaissancestijl waarvan de andere een zwakke afspiegeling was. De gebouwen hebben een complete renovatie ondergaan. Het verantwoordelijke architectenbureau Cepezed uit Delft vergrootte het contrast tussen beide panden door het klassieke pand te restaureren en het andere een geheel cortenstalen façade te geven.

Aanleiding voor de flinke ingreep vormden de onderhouds- en beheersproblemen van beide panden. De economische levensduur van de installaties was verstreken en door het intensieve gebruik was de ambassade min of meer uitgewoond.
Volgens Jeroen Hendriks, woordvoerder van Cepezed, kende het samenstel van twee gebouwen die oorspronkelijk als woning dienden, bovendien een slechte logistiek met een doorhof aan gangetjes, trapjes en kamers met incourante afmetingen. “Dit maakte het werk en de communicatie van het ambassadepersoneel lastig.”
In eerste instantie is gezocht naar huisvesting elders in Rome. De kosten voor de aanschaf en verbouwing van een nieuwe locatie stonden echter niet in verhouding tot de gewenste kwaliteitsverbetering, waarna tot volledige renovatie werd besloten. De inzet was hoog; Italië is bij uitstek een land van design en cultuur. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zag het project als een uitgelezen kans om te tonen wat Nederland op het gebied van vormgeving in huis heeft en zette daarom hoog in op architectonische en kunstzinnige ambities. Hendriks: “Wij raakten bij het project betrokken, omdat Cepezed meedraait in een ‘pool’ van architectenbureaus die zich jaarlijks bij BZ inschrijven.” Een Italiaanse aannemer voerde het werk uit. “En een Italiaanse architect ‘bewaakte’ het project”, aldus Hendriks.

Contrast

De villa werd in 1929 gebouwd. Het later gebouwde buurpand was niet alleen een stuk groter, maar ook minder gedetailleerd uitgevoerd. Voor de renovatie heeft architect Jan Pesman van Cepezed naar een zo groot mogelijk contrast gezocht.
Omdat het hoofdgebouw aan de gevels veel oorspronkelijke details bevatte, is het aan de buitenzijde compleet gerestaureerd. Voor het beoogde contrast heeft het andere gebouw een schil gekregen van 3 millimeter dik cortenstaal, een koperhoudende staalsoort die na verloop van tijd een beschermende, roestkleurig patina krijgt. Het staal loopt door bij de raamopeningen. Voor het uitzicht en de lichttoetreding zijn de gevelopeningen voorzien van luiken met geperforeerd staal.
Binnen kenden beide gebouwen geen bijzondere details. Ze zijn daarom tot op het betonskelet gestript en voorzien van een nieuwe indeling die gericht is op licht en openheid. Dit heeft de architect onder andere weten te bereiken door de binnenwanden tussen kantoren en centrale ruimten in doorschijnend glas uit te voeren en de lift en trappen met een transparant dak te overkappen.
De gebouwen zien er na de aanpak aan de buitenzijde geheel verschillend uit, terwijl ze intern tot één geheel zijn gesmeed. De officiële heropening van de ambassade is gepland op 16 mei.

Reageer op dit artikel