nieuws

‘Brievenbus’ ontlast o verbelaste kruispunten

bouwbreed Premium

Ingenieursbureau Witteveen+Bos denkt de capaciteit van overbelaste kruispunten te kunnen vergroten met een nieuw concept: de Brievenbus.

Dat heeft het bureau gisteren bekendgemaakt. Op grote en drukke kruispunten kan met een eenvoudige ‘fietstunnelachtige’ onderdoorgang voor personenauto’s veel winst worden behaald, zo betoogt het ingenieursbureau.
Volgens Witteveen+Bos neemt de verkeersdruk op een kruispunt enorm af wanneer de personenauto’s ongelijkvloers kunnen passeren. De werkwijze zou mogelijk zijn voor drukke kruispunten die nu twee rijstroken hebben. De ene strook kan dan worden gebruikt voor de onderdoorgang; de andere strook zorgt ervoor dat andere voertuigen zoals bussen en vrachtwagens door kunnen rijden.
Het concept is de Brievenbus genoemd, omdat de onderdoorgang laag en breed moet worden aangelegd. Zo kunnen er alleen personenauto’s door. Het ingenieursbureau ziet grote kansen, omdat dit door de lage kosten en eenvoudige ruimtelijke inpassing een snel inzetbare oplossing kan zijn. Volgens Witteveen+Bos zal de luchtkwaliteit enorm verbeteren wanneer het idee daadwerkelijk wordt gebruikt.
Het bureau is ervan overtuigd dat de Brievenbus de capaciteit van kruispunten sterk kan vergroten. “Op zijn minst verdubbelen. Hierdoor is het een snel inzetbare en effectieve maatregel tegen files.”

Reageer op dit artikel