nieuws

A-blad beperkt kans op allergie door epoxyhars

bouwbreed

Eén op de vijf verwerkers van epoxyproducten wordt allergisch voor deze kunstharsen en hun harders. Alternatieven zijn er nauwelijks. Een nieuw A-blad leert de verwerkers gezonder om te gaan met deze materialen.

“Epoxy’s kunnen de verwerker allergisch maken voor deze producten,” zegt onderzoeker Ton Spee van Arbouw uit Amsterdam, het kennisinstituut voor de arbeidsomstandigheden in de bouw. “Die allergie kan zo ver gaan dat iemand die niet meer met deze producten mag werken last krijgt wanneer hij in hetzelfde busje zit als een collega die wel epoxy verwerkt. Zo’n allergie gaat nooit meer over.”
Hars en/of harders in epoxyproducten kunnen de huid rood doen uitslaan en jeuk en pijn veroorzaken. Naarmate iemand langer met epoxy werkt, kan eczeem ontstaan en is er een grote kans op een allergie. Inademen van epoxydampen kan de luchtwegen en de ogen irriteren en eveneens een allergie veroorzaken.
De verstrekkende gevolgen ten spijt zit een verbod voor epoxyproducten er niet in. “Ze zijn moeilijk te vervangen; alternatieve producten voldoen gewoonweg minder,” verklaart Spee het uitblijven van een verbod. “De enige remedie is voorkomen dat epoxy op de huid komt of dat de vluchtige stoffen worden ingeademd die uit de producten ontwijken.” Epoxyproducten zetten onder meer ankers vast, geven een vloer een slijtvaste toplaag en conserveren metaal.
De maatregelen in het nieuwe A-blad helpen de verwerker een minder schadelijk product te kiezen en geven advies over een veiliger verwerking met bijvoorbeeld aangepast gereedschap. Een roller met spatscherm bijvoorbeeld voorkomt dat het product bij aanbrengen op de hand spettert. Iets dergelijks doet ook een verdeelwagentje dat het product voor een toplaag op een vloer aanbrengt.
Het A-blad ‘Epoxyproducten in de afbouw- en onderhoudssector’ gaat uit van de brochure ‘Werken met epoxyproducten in de afbouw- en onderhoudssector’. Deze brochure kwam in 2004 tot stand met subsidie van het Europees agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk in samenwerking met arbo-organisaties uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Denemarken.

Reageer op dit artikel