nieuws

Ziekenhuizen prijzen zichzelf uit de markt

bouwbreed

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis krimpt de oorspronkelijke nieuwbouwplannen vanwege geldgebrek met 7 procent in. De Isala-klinieken in Zwolle gaan nog iets verder. Zij stellen de nieuwbouwplannen uit. Beide zorginstellingen vinden dat de bouwers te veel vragen voor hun diensten. Maar het lijkt er eerder op dat de zorgsector zijn eigen schaarste heeft gecreëerd.

Begin dit jaar voelde de bouwers al nattigheid. Tijdens de informatiebijeenkomst van de Zwolse Isala-klinieken op 10 januari stelden zij negen vragen, waarvan er vier over het bouwbudget van het ziekenhuis gingen. De meest prangende vraag van de bijeenkomst: Heeft Isala-klinieken een realistische budgetinschatting gemaakt? De zorginstelling antwoordde hierop bevestigend. Maar vorige week bleek dat de waarheid toch iets anders in elkaar te zitten. In plaats van volgens plan de aanbesteding te starten, lieten de Isala-klinieken weten de bouw van een 85.000 vierkante meter groot ziekenhuis voor onbepaalde tijd uit te stellen. De kosten zouden te veel op de begroting drukken.
Isala-klinieken voert de nieuwe wijze van financiering van ziekenhuizen als belangrijkste argument aan. Dat is opmerkelijk. Niet alleen vallen al verleende vergunningen voor nieuwbouw, dus ook de bouwplannen van Isala-klinieken, nog onder de oude regeling waarin het Rijk de financiering van de huisvesting volledig draagt.
De invoering van het nieuwe bekostigingsstelsel, waarin ziekenhuizen zelf het risico dragen voor hun huisvesting, is ook al jaren bekend. Hadden de bestuurders van Isala-klinieken echter een realistische inschatting gemaakt van de kosten, dan hadden zij de gevolgen van het nieuwe zorgstelsel in hun berekeningen meegenomen.

Overrompelen

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis schermt niet met stelselwijzigingen. De Brabantse zorginstelling geeft gewoon toe dat het zich heeft laten overrompelen door de hoge prijzen die aannemers bij de Europese aanbesteding van de nieuwbouw hebben neergelegd. Om budget en kosten, het project was zo’n 20 procent overschreven, bij elkaar te brengen wordt de nieuwbouw nu niet 70.000 vierkante meter maar 65.000 vierkante meter groot.
De belangrijkste oorzaak van de hoge kosten in de ziekenhuisbouw is een piek in het aanbod van projecten. Een derde van alle ziekenhuizen in Nederland heeft nieuwbouwplannen. Dat is veel meer dan normaal het geval is. De piek wordt veroorzaakt door het aanhouden van bouwplannen eind jaren negentig toen het ministerie van Volksgezondheid vreesde dat er te grote ziekenhuizen gebouwd zouden worden.
De zorginstellingen hadden geen slechter jaar uit kunnen kiezen om de schade in te halen. De orderportefeuilles van bouwbedrijven zijn door het aantrekken van de economie goed gevuld. Daarmee lijkt het erop dat de ziekenhuizen en niet de bouwers de prijzen opdrijven.

beschouwing

Reageer op dit artikel