nieuws

Toename files door wegwerk te wijten aan betere registratie

bouwbreed

De filedruk is in de afgelopen drie maanden met bijna 20 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daarvan is volgens de Verkeerinformatiedienst 8 procent toe te schrijven aan files door wegwerkzaamheden, tegen 5 procent in dezelfde periode vorig jaar.

De dienst denkt niet dat de files door wegwerk werkelijk zijn toegenomen, maar dat betere gegevens over oorzaken tot de toename leiden van 3 procent hebben geleid. Rijkswaterstaat hoopte dit jaar de files door wegwerk te beperken tot 5 procent. Dat lijkt niet te lukken. Dit jaar worden honderden kilometers extra asfalt vervangen wegens achterstallig onderhoud. Het wegwerken daarvan is vorig jaar begonnen, maar bereikt dit jaar een hoogtepunt.
De dienst komt overigens binnenkort met eigen filecijfers.
De oproep van verkeersminister Eurlings aan automobilisten om snelheidsbeperkingen te melden zonder dat aan de weg wordt gewerkt, heeft niet tot opvallend meer meldingen geleid. Afgelopen twee weken ging het om acht meldingen met klachten over de A7, N57 Oosterschelde, A1 richting Amersfoort en A12 richting Den Haag.
De dienst heeft de contracten van de aannemers opengebroken en op dat punt aangescherpt. Zij eisen van de aannemers dat er zichtbaar wordt gewerkt als er wegafzettingen en snelheidsbeperkingen gelden.

Drukste ooit

Het eerste kwartaal van 2007 was het drukste kwartaal ooit. In drie jaar nam de filedruk met 35 procent toe. Naast een toename van het autoverkeer speelt ook mee dat januari en februari meer neerslag kenden dan normaal.
De extra aandacht bij de fileregistratie die wordt besteed aan het benoemen van oorzaken van individuele files werpt zijn vruchten af: van bijna 19 procent is nu een specifieke oorzaak – anders dan de spits – bekend.

Culemborg

In de top tien van grootste knelpunten valt Culemborg op, de A2 richting Den Bosch. In 2006 al sterk gegroeid, staat dit wegdeel nu op nummer vier in de file top tien. De rijstrookvermindering van drie naar twee rijstroken vormt steeds meer een flessenhals. Op het traject Utrecht-Den Bosch is de filedruk in een jaar gegroeid met maar liefst 60 procent.
Het belangrijkste knelpunt van het eerste kwartaal blijft Zoeterwoude-Rijndijk op de A4 richting Delft, hoewel de filedruk daar licht daalde. Mogelijk heeft het niet openen van de brug over de Oude Rijn door een defect in eerste maanden van het jaar een ‘positief’ effect gehad op de percentageberekening.

Top tien drukste knelpunten

plaats weg hoofdrichting koplocatie plaats in 2006
1 A4 Amsterdam -> Delft Zoeterwoude-Rijndijk 1
2 A2 Utrecht -> ‘s-Hertogenbosch Hedel 4
3 A10 De Nieuwe Meer -> Coenplein Coenplein 2
4 A2 Utrecht -> ‘s-Hertogenbosch Culemborg 120
5 A1 Amsterdam -> Amersfoort Muiderberg 18
6 A9 Amstelveen -> Alkmaar Velsen 13
7 A1 Amsterdam -> Amersfoort Muiden 7
8 A2 Utrecht -> Amsterdam Breukelen 21
9 A27 Gorinchem -> Breda Werkendam 27
10 A12 Utrecht -> Den Haag Nieuwerbrug 11
Bron: Verkeersinformatiedienst

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels