nieuws

Tabakpanden Amsterdam: keuze tussen hotel en kunstbazaar

bouwbreed Premium

Na decennia van verwaarlozing staan de zogenoemde Tabak-panden in de binnenstad van Amsterdam – naar de vroegere onroerendgoedkoning Hendrik Tabak – zowat op instorten. Maar er gloort hoop. Het stadsdeelbestuur mag bepalen wat er moet worden van deze deels monumentale panden: een hotel of een artistiek centrum.

Het komt nu aan op overtuigingskracht: wat levert de beste bijdrage aan de kwaliteit van de omgeving. Voor projectontwikkelaar Maeyveld BV biedt het argument dat het hotel een forse kwaliteitsimpuls oplevert, de enige kans om uit te komen onder het restrictieve beleid voor dit deel van de stad, dat vrijwel neerkomt op een hotelstop.
De makers van een alternatief plan, met onder meer een kunstbazaar, menen een sterker argument te hebben. Met een verwijzing naar de Atlas voor Gemeenten, die de kracht van steden koppelt aan het culturele klimaat, waarschuwen ze voor een uitverkoop aan commerciële belangen. “Als je enkel de markt volgt”, verwoordt Luud Schimmelpennink de zorg, “houd je een lege huls over; dan verliest de stad zijn aantrekkingskracht.”
Met steun van naar het zich laat aanzien in elk geval de linkse fracties inclusief D66, tekent zich in de deelraad Centrum een ruime meerderheid af voor het plan met de kunstbazaar, ook wel aangeduid als Art Mall.
Deze bazaar wordt volgens het voorstel een plaats “waar alles is te vinden wat Amsterdam zo aantrekkelijk maakt voor de bezoeker: kleinschaligheid, creativiteit en flexibel ondernemerschap”. Met onder meer een alternatieve VVV die “die inkijkjes en tours door Amsterdam aanbiedt die je in standaardbrochures nooit zult tegenkomen”, een aromawinkel met “geuren uit vervlogen tijden” en de werkplaats “Pimp your Bike”.

Bouwvallen

Schimmelpennink, de industrieel ontwerper die bekend werd met onder meer het wittefietsenplan, is deelraadslid voor de PvdA. Hij maakte het voorstel samen met zijn GroenLinks-collega Dingeman Coumou en de aan de panden gelieerde artistieke groeperingen Langgewagt en Kattenbak Kollektief. Jeroen Henstra van Langgewagt noemt het een tegenhanger voor de om zich heen grijpende commerciële monocultuur in de buurt.
De beoogde zeven panden maken deel uit van een groter geheel aan bouwvallen met een Tabak-verleden. Ze liggen deels aan de Spuistraat en deels aan de Wijdesteeg, vlakbij het Koninklijk Paleis. Op de benedenverdieping is een parkeergarage, de ruimten erboven hebben een kraakgeschiedenis die teruggaat tot begin jaren tachtig. Er is een broedplaats gegroeid voor jonge kunstenaars en artiesten waaronder wijlen Peter Giele, Ellen ten Damme en Peter Klashorst.
Bij elkaar bieden ze 2600 vierkante meter vloeroppervlak. Een paar van de panden verkeren in zo slechte staat dat ze wellicht moeten worden gesloopt. De initiatiefgroep wil dan nieuwbouw in een bij de rest aansluitende stijl. De garage maakt plaats voor de bazaar met exposities, verkoop en ateliers waar kunstenaars zichtbaar voor het publiek aan het werk zijn. De ruimtes op de verdiepingen van de broedplaats voor creatieve initiatieven krijgen een woon- werkbestemming.

Markt

De bedenkers zijn geen eigenaar van het vastgoed. Maeyveld nam het gekraakte complex twee jaar geleden over uit de boedel van Erik de Vliegers Imca BV. Maeyveld wil graag een hotel ontwikkelen maar daarvoor is nog steeds geen plan ingediend.
Het bedrijf laat via een woordvoerder weten dat de slappe markt van de afgelopen jaren daaraan debet is. Maar de markt verbetert, het pand verslechtert, reden voor Maeyveld het plan nu weer op te pakken. Een tikje zuur klinkt het dat het alternatieve voorstel is gemaakt voor de eigendommen van een ander. Maar het is een alternatief, erkent hij. Als de lokale bestuurders dat verkiezen, valt er met Maeyveld over te praten. Want van een patstelling wordt zo langzamerhand niemand meer beter, weet ook de ontwikkelaar.

Reageer op dit artikel