nieuws

Reedijk brengt compacte rupskranen op de markt

bouwbreed Premium

Reedijk brengt een dezer dagen zijn nieuwe compacte kraan op de markt. De machinebouwer uit Klaaswaal levert deze elektro/hydraulische kraan in een uitvoering van 5 en van 10 ton meter. Beide modellen staan op een rupsonderstel.

Reedijk adviseert zijn Compactkraan voor het hijsen van relatief kleine lasten voor onder meer onderhoudswerk. Zulke taken vallen soms erg duur uit omdat er een dure telescoopkraan voor moet worden ingehuurd of een uitgebreide hulpconstructie moet worden opgesteld. De kraan van Reedijk heeft genoeg aan een ruimte van 3 bij 2 meter en hijst volgens de fabrikant tot op een millimeter nauwkeurig. Binnen gebeurt dat met behulp van een-elektromotor; voor buitenwerk is een dieselmotor voorzien.
De 5- en 10 ton meter uitvoering wegen respectievelijk 2850 en 5500 kilo. Beide machines kunnen op een aanhanger achter bijvoorbeeld een busje worden vervoerd. En daarvoor volstaat een BE-rijbewijs. Met het rupsonderstel kan de kraan zelf over de locatie rijden en op de plaats keren. In de transportstand rijdt de kraan onder een manshoge loopdeur door van 205 centimeter hoog en 80 centimeter breed. Na het afstempelen zijn alle kraanfuncties gedoseerd te bedienen met een radiografische afstandsbesturing. Een programmeerbare besturing (PLC) met lastmomentbeveiliging meet doorlopend het gewicht aan de haak.
De machinebouwer rekent voor dat zijn compacte kranen in 10 minuten zijn opgesteld; 80 procent sneller dan alternatieven als een telescoopkraan en hulpconstructies. Reedijk kan op afstand via gps/gsm storingen opsporen en nagaan op welke manier een werk wordt uitgevoerd.
Met dezelfde technieken kan de eigenaar van een kraan altijd zijn machine lokaliseren. Een elektronisch logboek legt alle gegevens omtrent het gebruik en eventuele storingen vast. De gebruiker kan de kraan zonder cursus vooraf bedienen.

Vlucht

De 5 ton meter-variant reikt 11 meter ver en 13 meter hoog. Op een vlucht van 2,2 meter heft de kraan 1720 kilo; op het uiterste puntje heft de kraan nog 290 kilo. Het 10 ton meter-model reikt 14 meter ver en 16 meter hoog. Aan het uiteinde van de giek heft de kraan 430 kilo; op een vlucht van 2,2 meter kan de last 3840 kilo wegen. De bovenbouw komt in beide gevallen van Amco Veba. Reedijk bouwt zelf de onderwagens.

Reageer op dit artikel