nieuws

Pleidooi GasTerra om nieuwe gasvelden te exploiteren

bouwbreed

GasTerra dringt aan onontgonnen gasvelden in exploitatie te nemen. Het voormalige leveringsbedrijf van de Gasunie constateert dat de afname van de Nederlandse gasreserves duidelijk merkbaar is.

Doordat binnenlandse velden te weinig benut worden ziet GasTerra zich gedwongen steeds meer gas uit het buitenland halen om aan de Nederlandse vraag te voldoen. De import nam vorig jaar licht toe tot 10 miljard kubieke meter. Met dat volume werd bijna 13 procent van de binnenlandse vraag ingevuld.
In de periode 1980 – 2000 kende Nederland een relatief stabiele gasvoorraad. Verkoop en de ontwikkeling van kleine velden hielden elkaar destijds redelijk in evenwicht. Aan de gaswinning uit het grote Groningen-veld is door de overheid een maximum gesteld. Gevolg is dat het afgelopen decennium veel gas uit de kleine velden in de Noordzee moest worden gewonnen om de gasvoorziening op peil te houden.
Begin dit jaar merkte directeur Gertjan Lankhorst van GasTerra op dat de kleine velden voor producenten onrendabel aan het worden zijn, onder meer door het schrappen van fiscale voordelen. Mede daardoor nemen de reserves af. GasTerra heeft vorig jaar 78,8 miljard kubieke meter aardgas verkocht. Dat is iets minder dan in 2005, toen er 80,4 kubieke meter werd verhandeld. De binnenlandse verkoop daalde van 32 miljard naar 27,8 miljard kubieke meter. De milde herfst en winter waren verantwoordelijk voor deze lagere gasverkoop.

Contract

Dit jaar verkoopt GasTerra naar verwachting 85 kubieke meter gas. Dit komt onder meer door het tienjarige gascontract dat de Gasunie met het Britse energiebedrijf Centrica heeft afgesloten. De levering van in totaal 80 miljard kubieke meter gas vindt plaats via een nieuwe gasleiding van Balgzand naar het Engelse Bacton.
GasTerra behaalde vorig jaar 36 miljoen euro winst op een omzet van 18,4 miljard euro. Een jaar eerder lag de omzet op 14,7 miljard euro. De omzet werd gestuwd door de flink hogere gasprijs, die gekoppeld is aan de prijs van ruwe olie. De omzet in 2007 zal ongeveer op hetzelfde niveau uitkomen als die over afgelopen jaar, verwacht GasTerra.
In 2005 werd de Gasunie gesplitst in een netwerk- en handelsbedrijf. Het handelsbedrijf (GasTerra) is voor de helft in handen van de staat, de oliemaatschappijen Shell en Esso houden ieder een kwart. Het netwerkbedrijf Nederlandse Gasunie is volledig in staatshanden.

Reageer op dit artikel