nieuws

Paal en perk aan oppervlaktebepalingen

bouwbreed

Marchanderen met opgegeven vloeroppervlakten van gebouwen wordt steeds lastiger. Dat is het gevolg van wijzigingen die leidden tot een de nieuwe norm oppervlaktebepaling NEN 2580.

Marchanderen met opgegeven vloeroppervlakten van gebouwen wordt steeds lastiger. Dat is het gevolg van wijzigingen die leidden tot een de nieuwe norm oppervlaktebepaling NEN 2580.
De norm wordt veel gebruikt door bouwkostendeskundigen, makelaars en projectontwikkelaars. Sinds de laatste grote aanpassing van het Bouwbesluit in 2003 was er een wijzigingsblad opgesteld bij de bestaande norm. Dat was nogal uit de kluiten gewassen, zodat het handiger leek om norm en wijzigingsblad in elkaar te schuiven tot één handzaam document. Van de gelegenheid werd gebruik gemaakt om meteen enkele verbeteringen aan te brengen.
Een van de veranderingen is de invoering van de een-op-een regel bij gangen en trapbordessen. Die mogen alleen nog worden meegerekend bij de verhuurbare vloeroppervlakte (VVO) als die ruimten toegang verschaffen tot een verhuurbare ruimte die minstens zo groot is als het bordes of de gang zelf. Volgens Annet van der Horn van het Centrum voor Normalisatie NEN wordt het daardoor onmogelijk om een lange blinde gang met aan het einde een klein werkkastje mee te tellen bij de VVO in een poging een hogere huur te bedingen.
Liften worden niet meer meegerekend bij de VVO noch bij de gebruiksoppervlakte (GO). Ter verduidelijking zijn aan de norm extra tekeningen toegevoegd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels