nieuws

Opdrachtgever bepaalt hoe ‘arboveilig’ bouwplaats is

bouwbreed

Uiteindelijk is het de opdrachtgever die bepaalt hoe ‘arboveilig’ er op zijn project wordt gewerkt. Hij kan daar deskundig advies voor inwinnen en in het bestek voorschrijven en in het contract vastleggen hoe zijn project wordt uitgevoerd. Grote opdrachtgevers geven op die manier het goede voorbeeld aan kleinere, denkt voorzitter Rob Veraart van de Branchebegeleidingscommissie Arboconvenant Afbouw en Onderhoud, tevens voorzitter van de commissie Arbo, Milieu en Techniek van de Fosag.

Bij industriële opdrachtgevers weegt de (arbeids)veiligheid zwaar; bedrijven die op hun terrein komen werken moeten met certificaten aantonen dat ze die (arbeids)veiligheid net zo serieus nemen. “En omdat de aannemer, de schilder en de installateur graag bij zulke bedrijven over de vloer komen behalen ze graag die certificaten en volgen ze de arbo-instructies nauwgezet op”, weet Veraart. De industrie bereidt uit en te na het werk voor dat de aannemer, de schilder en de installateur komen doen. Wederom om de kans op een ongeluk en het productieverlies te voorkomen dat daardoor kan optreden.
Op de gemiddelde bouwplaats spelen zich daarentegen bij wijze van spreken wildwesttaferelen af. “Elke onderaannemer werkt voor zichzelf en klaagt doorgaans niet over een onbegaanbaar terrein, zelf moeten slepen met zwaar materiaal of ontbrekende veiligheidsvoorzieningen,” zegt Veraart.
Ook de architect blijkt in zijn ontwerp soms voorbij te gaan aan de veiligheid en de arbeidsomstandigheden tijdens de bouw en het onderhoud. De betrokken partijen spreken in convenanten af hoe ze de tekortkomingen zullen wegwerken. In de praktijk lukt dat niet altijd even goed.

Glaspakket

Bijvoorbeeld omdat de glaszetter de kraan niet mag gebruiken zodat zijn mensen zelf zware glaspakketten over het terrein moeten slepen. Bijvoorbeeld ook omdat de glaszetter door de inrichting van het terrein materieel moet huren dat in verhouding tot de klus (te)veel kost. En ook omdat veel onderaannemers (te) krap inschrijven en met het oog op hun portemonnee te weinig aandacht geven aan de arboveiligheid. “En niet in de laatste plaats omdat de cultuur in onder meer de afbouw er een van aanpakken is”, benadrukt Veraart. “In de bouw kunnen grote vastgoedbeheerders als de Rijksgebouwendienst (RGD) en de Dienst Vastgoed Defensie (DVD) het goede voorbeeld geven,”vindt Veraart.

Proefproject

De DVD voert voor het project Vierseizoenenonderhoud inmiddels een proefproject mee uit op de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Veraart: “Als dat in de praktijk voldoet schrijft Defensie dit goede voorbeeld voor al zijn werken voor.” voeten lopen. “

Reageer op dit artikel