nieuws

Onderzoek naar nieuwe ‘bunker’ voor rechtszaken

bouwbreed

Justitie gaat onderzoeken of zware strafprocessen op een andere veilige locatie moeten plaatsvinden. Het kan gaan om een geheel nieuwe zwaar beveiligde rechtbank of om een rechtbank in een voormalige kazerne.

Justitie-minister Hirsch Ballin heeft gisteren tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer verklaard dat hij bereid is te kijken naar alternatieven voor de speciale zwaar beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. De minister vindt dat na de aanslag op de ‘bunker’ terecht de vraag kan worden gesteld of de rechtbank nog wel geschikt is.
Hirsch-Ballin, die door de PVV naar de Kamer was geroepen, zegde een onderzoek toe. Hij wees er daarbij wel op dat Justitie nu ook al over een alternatieve locatie beschikt in de vorm van Kamp Zeist.

Industriepandje

Volgens de PVV is de locatie van de rechtbank in Osdorp, die in 1997 in gebruik werd genomen, niet meer van deze tijd. “Het is een gewoon industriepandje op loopafstand van een woonbuurt”, aldus Kamerlid Hero Brinkman. Hij vindt dat Justitie moet uitkijken naar een nieuwe locatie die veel beter te beveiligen is.
Volgens de minister kan het proces tegen Willem Holleeder en negen medeverdachten in de rechtbank in Amsterdam-Osdorp gewoon doorgaan. Rondom de rechtbank zijn extra maatregelen genomen om het gebouw te bewaken, aldus Hirsch Ballin.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels