nieuws

Nieuwegein gedurende decennium een bouwput

bouwbreed

De binnenstad van Nieuwegein is de komende tien jaar een bouwput. Na eindeloos plannen maken plus een langdurige vertraging wegens onduidelijkheden over de luchtkwaliteitseisen, heeft de gemeenteraad knopen doorgehakt over grootschalige aanpassingen.

Nieuwegein krijgt een compleet nieuw centrum. Als Gedeputeerde Staten van Utrecht, waar het bestemmingsplan nu ligt, akkoord gaan, kan de bouw nog dit jaar beginnen.
Het nieuwe stadshart wordt gerealiseerd op de plaats van het huidige centrum, dat volgens stedenbouwkundigen weinig samenhang vertoont. In dit gebied, een rechthoek van ongeveer 800 bij 300 meter, wordt de komende jaren zowel gesloopt als gebouwd.
Op het programma staan de toevoeging van 30.000 vierkante meters winkelruimte – een verdubbeling ten opzichte van de huidige capaciteit -, de bouw van 650 woningen en de aanleg van zo’n 3000 parkeerplaatsen. Verder komen er meerdere kantorencomplexen met een gezamenlijk vloeroppervlak van 70.000 vierkante meter. Het totale investeringsbedrag ligt rond de 900 miljoen euro. De gemeente Nieuwegein betaalt een derde, de rest komt voor rekening van marktpartijen, waaronder retailbeheerder Corio.
De ingrepen zijn nodig omdat het huidige centrum, dat van 1971 dateert, sterk is verouderd. Het is rommelig van opzet en niet berekend op de bevolkingsgroei van de afgelopen decennia. Nieuwegein werd gebouwd in de verwachting dat er 30.000 mensen zouden gaan wonen. Inmiddels telt de stad 61.000 inwoners.

Palmtorens

Het uiterlijk van het nieuwe Nieuwegein wordt voor een belangrijk deel bepaald door gerenommeerde architectenbureaus. Zo tekent het Deense bureu 3xNielsen het multifunctionele Stadshuis, waar behalve het gemeentebestuur culturele voorzieningen worden ondergebracht zoals de bibliotheek en de kunstuitleen.
Frits van Dongen ontwerpt het nieuwe theater, een kunstencentrum en mogelijk ook een bioscoop. De behoefte daaraan wordt nog gepeild. De plaats waar het theater komt, staat nog niet vast: het verhuist mogelijk van de geplande locatie in de westelijke hoek naar de zuidoosthoek, ter vervanging van kantoorruimte waar nu geen vraag naar is.
Pi de Bruin tekent een groot deel van de winkels en woningen en KCAP uit Rotterdam is de ontwerper van de twee Palmtorens, die met 70 en 90 meter de hoogste gebouwen van het nieuwe centrum worden en daarmee tevens de ‘blikvangers” De Palmtorens zijn zodanig ontworpen dat ze extreem weinig energie gebruiken.
De torens markeren tevens het begin van ale vernieuwingen. De grond is bouwrijp; de bouw kan beginnen zodra de vergunning binnen is. Vermoedelijk gaat de eerste paal in de loop van dit jaar de grond in. In het tweede kwartaal van 2008 volgt het startsein voor het Stadshuis en medio datzelfde jaar wordt naar verwachting begonnen met het theater. Daarna volgen de winkels, woningen, kantoren en parkeergarage. De bouwstroom loopt door tot ten minste 2015.
Behalve de Palmtorens, die door Van Eesteren worden gebouwd, zijn nog geen projecten aanbesteed. Projectleider Henri van Gelder verwacht pas in de loop van dit jaar meer duidelijkheid over de aanbestedingsdata.
Neuwegein praat al twaalf jaar over een nieuw centrum. Reeds bij de opening van winkelcentrum City Plaza voorspelden sommigen capaciteitsproblemen met het oog op de snel groeiende bevolking. Economische ontwikkelingen en politieke tegenstellingen verhinderden echter effectieve besluitvorming over uitbreidingen. Het ene na het andere stedenbouwkundige plan werd gepresenteerd en vervolgens afgevoerd. De kosten, oorspronkelijk 1,8 miljard euro, werden uiteindelijk gehalveerd.
Toenmalig wethouder Kees de Bruin zei in april 2000 triomfantelijk: “In Utrecht praten ze al meer dan tien jaar over de vernieuwing van het stadshart. Wij doen het.” Projectleider Van Gelder anno 2007: “Dat was iets te optimistisch. Nieuwegein heeft met dezelfde complicaties te maken als andere steden met vernieuwingsplannen. Het is niet uitzonderlijk als daar jaren overheen gaan.”

Reageer op dit artikel