nieuws

Nieuwe kerk Landgraaf nodig vanwege betonrot oud gebouw

bouwbreed Premium

De H. Michaëlparochie in de Landgraafse wijk Eikske krijgt een nieuw kerkgebouw. Het kerkbestuur en het bisdom Roermond hebben een principebesluit genomen.

De nieuwe kerk vervangt de huidige Michaëlkerk uit 1956, die ernstig door betonrot is aangetast.
Op de plek van de huidige kerk worden zorgappartementen gebouwd. De nieuwe kerk sluit bouwkundig aan bij dit complex, maar met een eigen ingang en eigen ruimtes.
De realisatie vindt plaats met gesloten beurzen, zodat de bouw van de kerk de parochie geen geld kost. De nieuwe kerk wordt, met plaats voor 150 mensen, kleiner dan de huidige.
Het besluit om een nieuwe kerk te bouwen is opmerkelijk in een tijd, waarin vooral over sluiting van kerkgebouwen wordt gesproken. Toch kiezen het bisdom en de parochie bewust voor de nieuwbouw in de wijk. “De wijk het Eikske is met zo’n 5000 inwoners te groot om het helemaal zonder kerk te stellen,” zegt vicaris-generaal Hub Schnackers van het bisdom. “Bovendien getuigt het van vertrouwen in de toekomst.”
Bij de nieuwe kerk komen ook enkele nevenruimtes, waarin een parochiecentrum wordt gevestigd.
Wanneer de nieuwe kerk in gebruik genomen kan worden, is nog niet bekend. Eerst moet een aantal procedurele stappen worden doorlopen. De parochie hoopt dat na de zomer met de sloop van de huidige kerk kan worden begonnen. Ter vervanging wordt een tijdelijke noodkerk van portocabins geplaatst.

Reageer op dit artikel