nieuws

Milde straf van NMa voor twee bedrijven

bouwbreed

De Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa) ontziet in de nasleep van de bouwfraudeaffaire twee in financiële moeilijkheden geraakte bouwbedrijven. Om te voorkomen dat de ondernemingen het risico lopen failliet gaan, neemt de kartelwaakhond genoegen met een 142.787 euro lagere boete.

De meeste clementie toont de NMa met aannemer Van den Oetelaar uit Mill. Het Brabantse bedrijf werd aanvankelijk aangesproken voor een bedrag van 154.132 euro. Vanwege de zwakke financiële positie van de onderneming is de aanslag verlaagd tot 75.000 euro.
Ook bij de vennootschap Johan de Bie strijkt de NMa met de hand over het hart. Dankzij de krappe kas in Beverwijk haalt de toezichthouder 63.655 euro van de straf af. Te betalen blijft over het bedrag van altijd nog 100.000 euro. Met Johan de Bie zijn gelijktijdig aangesproken de bedrijven Zandsteen en Beaver Beheer.
Naast de twee in zwaar weer geraakte ondernemingen die een lagere boete krijgen, profiteren nog twee bedrijven van hun bezwaarschriften. Wegenbouw van Rosmalen ontsnapt, omdat de boete ten onrechte was gebaseerd op de omzet van een andere onderneming in zijn bedrijvencluster. Van de aanvankelijk te betalen 54.117 euro blijft slechts 2890 euro over.
Aannemingsbedrijf Van der Zanden uit Moergestel kreeg vermindering van de boete vanwege de beperkte schaalgrootte van het bedrijf. De NMa knabbelde 10.022 euro af van de eerder opgelegde straf van 66.809 euro.
De vier bedrijven die weg komen met strafvermindering zijn alle actief in de grond-, water- en wegenbouw.

Ongegrond

Naast de vier gelukkige bedrijven verklaarde de toezichthouder van zeven bedrijven hun bezwaren ongegrond. Voor Ooms Averhorn blijft een boete staan van dik 1,8 miljoen euro. Ook Bruil Ede (1.258.719 euro) en Schagen uit Zwolle (1.018.911) lopen tegen boetes aan van meer dan een miljoen euro.
Voor Aduco/Lareco blijft de straf ongewijzigd 517.234 euro. Andere pechvogels zijn T.G. van Oord (552.626 euro), Gebroeders Oldenburg (370.635 euro), en Germieco Beheer (129.163 euro).
De door de NMa opgelegde boetes zijn gebaseerd op de norm 10 procent van de bedrijfsomzet. Bij nieuwe overtredingen hangen de ondernemers zwaardere straffen boven het hoofd. Voortaan is bij het uitdelen van boetes 10 procent van de besmette omzet de norm.
De NMa verwacht in de loop van dit jaar alle bezwaarschriften in de bouwfraudeaffaire te kunnen afwikkelen.

Reageer op dit artikel