nieuws

‘Isolatiematerialen in toepassing testen’

bouwbreed Premium

Een nieuwe Europese vereniging van meerlaagse foliefabrikanten gaat ijveren voor andere methoden om isolatiematerialen te testen. Die moeten niet langer alleen in het laboratoriumomstandigheden maar juist in praktijkomstandigheden worden getest.

Actis mede-oprichter van nieuwe Europese vereniging

De vereniging luistert naar de naam EMM (European Multifoil Manufacturers). De oprichting is een antwoord van de meerlaagse folieproducenten op de discussie die is ontstaan over de hoge isolatiewaarde die zij claimen. De Franse fabrikant Actis bijvoorbeeld stelt dat zijn product van amper 3 centimeter aluminiumfolie afgewisseld met schuimlaagjes, even goed isoleert als 20 centimeter minerale wol. Op basis van tests in proefhuisjes komt Actis tot een Rc-waarde van 5,6. Bij de internationaal geaccepteerde meetmethode in de hotbox-test, komt het product niet verder dan 1,7.
Niet alleen fabrikanten van glaswol, steenwol of eps twijfelen aan die claim; ook collega-folieproducenten vinden dat Actis niet kan waarmaken wat hij zegt. Zoals de Nederlandse producenten TonZon en Meeuwissen. Het dispuut bepaalt nu al maandenlang de agenda van diverse Europese werkgroepen en normcommissies.
Zes bedrijven zijn betrokken bij de oprichting van EMM: BTB uit Engeland, Aluthermo uit België, Lupotherm uit Oostenrijk en de drie Franse firma’s ATI, Actis en Valtech. De organisatie zal zich in Europa sterk maken voor invoering van tests in praktijktoepassingen in plaats van op productniveau.
Want dan komen de isolerende eigenschappen van meerlaagse folies veel beter tot hun recht, bepleit Actis-directeur Thierry Combes in een verklaring ter gelegenheid van de oprichting van de EMM.

Onderscheid

In die stellingname kan Ton Willemsen van TonZon zich deels vinden. De pure producttests zoals de hotbox, vertellen maar een klein stukje van het verhaal en wat dat betreft juicht hij tests in praktijktoepassingen toe. “Maar je moet wel duidelijk onderscheid maken tussen de verschillende bouwdelen die je isoleert”, waarschuwt hij. “Het effect van een isolatiemateriaal hangt nogal af of het is toegepast in een muur, een vloer of een dak. In de testopzet zoals de EMM die voorstaat wordt dat allemaal erg ondoorzichtig.”
De EMM pleit voor gestandaardiseerde testhuisjes die volledig geïsoleerd zijn met één materiaal en waarbij vervolgens de totale warmteverliezen over een bepaalde periode worden gemeten. Door in een aantal testhuisjes naast elkaar te werken zou een goed beeld moeten ontstaan hoe diverse isolatiematerialen ten opzichte van elkaar presteren.
De rapporten van dergelijke tests die Actis tot nu toe heeft laten zien, konden de Nederlandse experts vooralsnog niet overtuigen. TNO, NEN en NII zijn unaniem in hun oordeel dat wat Actis claimt fysisch niet kan. Hans Rutte van Hapeja-trading, die Actis in Nederland op de markt brengt, belooft binnenkort met nieuwe rapporten te komen van de Duitse TUV, die volgens hem een einde zullen maken aan alle gerezen twijfel aan de Actis meerlaagse folies. Hij hoopt dan ook lid te kunnen worden van de verenigde Isolatieindustrie NII, want daar gooien ze volgens zijn zeggen tot nu toe de deur hard voor hem dicht.

Reageer op dit artikel