nieuws

De huizenmeetlat

bouwbreed

Voor beleggers wordt het ineens een stuk makkelijker. Kijk naar het huis van de topman van een bedrijf en je weet wat de koers gaat doen. Dat geldt specifiek voor nieuwe topmannen die direct driftig naar een superstulpje gaan zoeken.

Voor beleggers wordt het ineens een stuk makkelijker. Kijk naar het huis van de topman van een bedrijf en je weet wat de koers gaat doen. Dat geldt specifiek voor nieuwe topmannen die direct driftig naar een superstulpje gaan zoeken.
Dit hebben professor David Yermack van de Universiteit van New York en Crocker Liu van Arizona State University uitgevonden. Zo kocht Bill Gates een pandje voor een slordige 140 miljoen. Sinds die tijd presteerde het aandeel Microsoft onder de markt.
In Nederland is het goed te zien aan Rijkman Groenink van ABN Amro. Kort nadat hij in 2000 tot het hoogste werd geroepen binnen de bank liet hij een stulpje aan de Vecht bouwen van minstens 5 miljoen. De koers van het bankaandeel bleef sindsdien zo rond de 25 euro hangen hetgeen hedge funds niet leuk vonden
Door even flink aan de boom te schudden bereikte hedge fund TCI in ieder geval al dat de koers omhoog ging.
Nu er meerdere gegadigden lijken te zijn om de bank over te nemen, behalve Barclays ook een consortium geleid door Fortis, schrikt toezichthouder De Nederlandsche Bank wakker. Barclays konden ze nog wel hebben. Maar Fortis c.s. vindt Nout Wellink minder leuk. Het is hem meteen op een schrobbering komen te staan van Charlie McGreevy, de Europees Commissaris die er ook in is geslaagd de president van de Italiaanse Bank weg te krijgen toen die ABN Amro in de wielen dreigde te rijden met de overname van Banco Antonveneta.
Intussen slaapt de politiek in Nederland rustig zijn winterslaap van 100 dagen. Alleen de VVD is even wakker geschud dankzij partijgenote Neelie Kroes die de Nederlandse bierbrouwers heeft verrast met leuke boetes.
De liberale oppositiepartij vind dat die boete in de Nederlandse schatkist thuishoort en niet in Brussel. Kennelijk wil de VVD alweer in een goed blaadje komen bij de coalitiepartijen om volgende keer weer mee te kunnen doen. Opperkassier Wouter Bos ziet een miljardentekort aankomen. Die paar miljoen is dan alvast een klein pleistertje op de wonde. Kennelijk wonen de topmannen van bouwbedrijven minder riant dan bankdirecteuren. De bouwaandelen deden het de laatste tijd weer goed. Ballast Nedam lijkt een heuse beurslieveling te zijn geworden. Het aandeel zakte deze week iets maar pakte in elf maanden wel even 10 euro. BAM maakte een echte rally door vanaf 15 naar bijna 19 euro.
Vreemd eigenlijk. Beleggers zouden toch moeten hopen dat beursgenoteerde toplieden min der riante huizen zouden laten bouwen.

Reageer op dit artikel