nieuws

Bijna helft zzp’ers in bouw onverzekerd

bouwbreed

Zo’n 30.000 zelfstandige bouwvakkers zijn niet verzekerd tegen de gevolgen van een ongeval. Een onderzoek onder zelfstandigen zonder personeel (zzp-ers) wijst dat uit.

Bouwgilde luidt noodklok en pleit voor betaalbare verzekeringen

Het onderzoek is een initiatief van Bouwgilde, een belangenvereniging van zzp’ers in de bouw. De sector telt ruim 65.000 kleine zelfstandigen, zoals metselaars, timmerlieden en stukadoors. Van hen is bijna de helft niet of onvoldoende verzekerd tegen de financiële gevolgen van een ongeluk op het werk, zo maakt het onderzoek duidelijk. Vooral ouderen worden vaak geweigerd door verzekeringen. Ook komt het voor dat zij een hoge verzekeringspremies moeten ophoesten, aldus Igor de Glas, woordvoerder van Bouwgilde.
Verder blijkt ook een groot deel van de zzp’ers niet verzekerd te zijn tegen bedrijfsaansprakelijkheidsrisico’s.
De Glas zegt dat het probleem leeft bij zowel zzp’ers als bij hun opdrachtgevers. “In de bouw gebeuren veel ongelukken, en dat leidt ertoe dat mensen gaan nadenken over de risico’s die ze lopen tijdens hun werk.”
De situatie is niet alleen nadelig voor kleine zelfstandigen. Ook aannemers die hen in dienst nemen, lopen risico’s. “Want als schade niet op een verzekeraar verhaald kan worden, is de kans groot dat de aannemer er op wordt aangesproken.”
Volgens Bouwgilde laten zzp’ers zich veelal niet verzekeren omdat verzekeringen duur zijn en een lange looptijd kennen. Daar komt bij dat er veelal een hoge drempel is ingebouwd voordat een kleine zelfstandige een verzekering kan afsluiten. Hij moet aantonen gezond te zijn.

Verlichting

Bouwgilde is pleitbezorger voor betaalbare verzekeringen voor zzp’ers. Om verlichting in de situatie te brengen, komt de belangenvereniging zelf met een verzekering op de proppen. In samenwerking met verzekeraar Reaal biedt het assuranties aan waarmee de kleine zelfstandigen beschermd zijn tegen bedrijfsaansprakelijkheidsrisico’s. “Voor onze leden gaat die verzekering al per 1 mei in.”
Daarnaast gaat Bouwgilde zich sterk maken voor een verzekering tegen de kosten van een ongeluk tijdens het werk. Wie zich wil laten verzekeren hoeft geen gezondheidsverklaring te overleggen. De Glas: “Iemand die bijvoorbeeld rugklachten heeft, loopt niet meer risico’s dan iemand die niet zulke klachten heeft. Dus dat speelt geen rol.”
Bouwgilde is niet de enige die het probleem signaleert. Eerder trokken Bouwconnect, een coöperatieve vereniging voor zelfstandige bouwvakkers en FNV Zelfstandigen bouw (Zbo) aan de bel. Ook deze organisaties bieden haar leden de mogelijkheid zich te laten verzekeren.
De problemen voor de kleine zelfstandigen ontstonden nadat in 2004 de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zelfstandigen (WAZ) werd afgeschaft en eenmansbedrijfjes zelf verantwoordelijk werden voor hun verzekering tegen arbeidsongeschiktheid.

Reageer op dit artikel