nieuws

Architect trekt uit onvrede handen af van bouw glasmuseum Schiedam

bouwbreed

De bouw van een glasmuseum in Schiedam is definitief van de baan. De Delftse hoogleraar en architect Mick Eekhout, specialist in het bouwen met glas en ontwerper van onder andere de glazen muziekzaal in de Beurs van Berlage, heeft zijn handen van het project afgetrokken.

Het glasmuseum zou worden gehuisvest in een voormalige jeneverstokerij. De architect had daarvoor onder meer een bijzondere glazen dakconstructie ontworpen. Eekhout liet wethouder Menno Siljee vorige week weten dat hij zijn inspanningen heeft gestaakt.
Hij motiveert zijn besluit met de mededeling dat met het wegvallen van de inzet van Cees van Olst, de directeur van het beoogde glasmuseum, en met het uitblijven van de steun van de Schiedamse Glasfabriek ”de ankers in de stad zijn verdwenen”.
De gemeente ligt met Van Olst overhoop sinds duidelijk werd dat de stichtings- en exploitatiekosten van het museum het gemeentelijk budget zouden overstijgen.
Van Olst verhuisde zijn glascollectie vanuit Hoogeveen naar Schiedam met de afspraak dat die zou worden ondergebracht in een nieuw museum. Hij nam geen genoegen met de sobere, goedkopere variant die later uit de bus kwam omdat de gemeente de kosten bij nader inzien te hoog vond.

Noodadres

De kwestie liep zo hoog op dat Van Olst persona non grata is geworden in Schiedam. Op last van de gemeente moet hij zijn glasmuseum, dat in afwachting van de bouw van het museum anderhalf jaar op een noodadres in Schiedam was gehuisvest, binnenkort ontruimen. “Mijn levenswerk is naar de kloten”, aldus de zwaar teleurgestelde initiatiefnemer.
Ook Eekhout gelooft niet meer in het project. ,,Er is een mogelijkheid om een verband van glaskunstenaars te formeren samen met een associatie vanuit de architectonische glasindustrie. Het zou dan op een lang formatietraject komen. Er komt het moment dat ook de architect zijn glazen plafond leert kennen Men moet hem niet vragen de uitvoering van een geheel nieuw glascentrum uit te voeren en te borgen,” schrijft hij aan wethouder Siljee.
Het pand van jeneverstokerij Wenneker waarin het museum zou worden ondergebracht, krijgt een andere bestemming. Er worden een filmhuis en een jeugdtheater in gehuisvest.

Reageer op dit artikel