nieuws

Alternatief voor structureel verlijmde beglazing in de prijzen

bouwbreed Premium

Gevelbouwer Oskomera uit Deurne heeft een glasbevestigingssysteem ontwikkeld voor duurzaam veilig en verborgen aanbrengen van beglazing. Met deze ‘verstopte’ mechanische bevestiging won de gevelspecialist de Gevelbouw Innovatiewedstrijd 2007.

De innovatie is een beter alternatief voor structureel verlijmde beglazing, meent ir. Erik van der Weg, assistent manager Engineering bij Oskomera. “Lijm alleen is bij structureel verlijmde glasplaten niet voldoende om de duurzame veiligheid te waarborgen. Dit glasbevestigingssysteem maakt structurele verlijming overbodig en garandeert duurzame veiligheid, zonder dat het ten koste gaat van de esthetische kwaliteit van de gevel. De mechanische bevestiging bevindt zich namelijk tussen de gelaagde glasplaten van de buitenruit en tast het gevelbeeld niet aan.”
Het bijzondere van deze oplossing zit hem in een innovatieve bewerking van gelaagd glas. Met een lamellofrees wordt de PVB-folie van de gelaagde buitenruit plaatselijk verwijderd, waardoor ruimte ontstaat voor een mechanisch bevestigingsprofiel. Van der Weg: “Tussen de twee glasplaten van de buitenruit frezen we de folie weg en brengen we een metalen bevestigingsclip aan die op de stijl of regel wordt geschroefd. Dit is een vrij kritieke bewerking, waarbij het glas zelf niet mag worden aangetast.”

Borgen

Bij veel systemen die reeds op de markt zijn, is de isolatieunit ter hoogte van de spouw bevestigd waardoor de buitenruit niet duurzaam veilig is geborgd. “Het buitenste glasblad is vaak niet duurzaam veilig geborgd of alleen aan de buitenkant van de gevel door klemprofielen, wat dan weer ten koste gaat van het gevelbeeld. Aangezien de verbinding tussen het buitenste glasblad en de afstandhouder van het glas een gelijmde verbinding is, moet ook dit glasblad duurzaam veilig geborgd zijn.” Oskomera vertaalde de glasbevestiging in een nieuw systeem. Het eigen gewicht van het glas wordt afgedragen via de glassteunen. De plaatselijke roestvaststalen clips in de buitenruit borgen de ruit bij windzuiging door te zorgen voor de afdracht van de horizontale windbelasting.
Bouw- en woningtoezicht heeft de – profielonafhankelijke – glasbevestiging positief beoordeeld. Uit dynamische sterkteproeven is gebleken dat de gevelconstructie toepasbaar is tot 140 meter hoogte in windgebied I (kust) en boven de 150 meter in windgebied II en III (binnenland). Van der Weg: “We zijn nu bezig met het marktrijp maken van het product. Uit de laatste testen zal blijken of we binnen twee maanden al een pilotproject kunnen starten.”
Overigens heeft het systeem niet alleen voordelen uit het oogpunt van veiligheid. “Structureel verlijmde gevels zijn duur, dat komt vooral door de bewerkelijkheid van het productieproces. Deze oplossing is in potentie goedkoper”, aldus Van der Weg.

Mededingers

Oskomera liet in de Gevelbouw Innovatiewedstrijd 2007 drie andere genomineerde innovaties achter zich, te weten Hurks Geveltechniek (raamkozijn dat kan worden getransformeerd in een balkon), Metaglas (inbraakwerend, klasse 3, achterzetraam) en MHB (ultra-slanke pui met enkele, 116 minuten brandwerende, deur).
De jury, onder voorzitterschap van prof.dr.ir. Jos Lichtenberg (TU Eindhoven), roemde de eenvoud van de duurzaam veilige en verborgen glasbevestiging, de technische uitwerking en de grote esthetische waarde van het winnende product.

Reageer op dit artikel