nieuws

Akkoord bereikt over bouw in Amsterdam-Oost

bouwbreed Premium

De herontwikkeling van het Polderweggebied in Amsterdam-Oost kan alsnog doorgaan, omdat de gemeente met partners overeenstemming heeft bereikt.

Het gaat om de partners Bouwfonds en de Amsterdamse woningcorporaties Ymere en Het Oosten overeenstemming. Er is overeenstemming bereikt over de bouw van maximaal 145 extra woningen. Ook zijn kantoren vervangen door circa vierduizend vierkante meter winkelruimte.
Vorig jaar nog dreigde de herontwikkeling van het terrein van de voormalige Oostergasfabriek stil komen te liggen. Door oplopende kosten voor grondsanering en tegenvallende inkomsten was sprake van een tekort in de grondexploitatie van 34 miljoen euro. De gemeente Amsterdam wilde daarvan slechts 60 procent voor haar rekening nemen. Voor de rest moest stadsdeel Oost-Watergraafsmeer met de ontwikkelaars een oplossing zien te vinden.
Na een half jaar onderhandelen wordt voorgesteld aan de oostkant van het gebied zestig woningen extra te bouwen, waarvan twaalf sociale huurwoningen. Een woonblok langs de spoordijk krijgt een extra zevende verdieping en op de kop verrijst een woontoren van twaalf verdiepingen. Bovendien wordt het terrein uitgebreid. Aan de westkant aan de Linnaeusstraat komt een extra woontoren met maximaal tachtig koopappartementen. Verder betalen de drie partijen in de Ontwikkelingscombinatie Polderweggebied een hogere prijs voor de grond en wordt afgezien van de bouw van kantoren. In ruil daarvoor komt er extra winkelruimte.
Het middendeel van het door Sjoerd Soeters ontworpen gebied blijft ongewijzigd.

Reageer op dit artikel