nieuws

Website onttrekt scriptieaan de vergetelheid

bouwbreed

Afstudeeronderzoeken van studenten uit het hogerberoepsonderwijs en van universiteiten zijn sinds kort voor het bedrijfsleven beschikbaar via de website www.scriptiewinkel.nl .

Onderwerpen die momenteel op de website zijn te vinden, zijn onder meer de mogelijkheden van decentrale opwekking van elektriciteit en de woonwensen van ouderen. Verder bevat de website onderzoeken op het gebied van informatietechnologie, het midden- en kleinbedrijf, demografie en wonen. “Ons huidige aanbod heeft vooral betrekking op de softe sector. Maar op korte termijn willen we ook scripties van studenten van technische universiteiten en hogescholen gaan aanbieden”, zegt uitgever Taeke Kuyvenhoven van Uitgeverij Liones Publishing Services in Rijswijk. “Daarbij valt te denken aan onderzoeken op het gebied van bouwkunde of installatietechniek.”
Volgens Kuyvenhoven bevatten veel scripties informatie die nuttig is voor het bedrijfsleven. Desondanks gebeurt er weinig mee. “De auteur gaat zich met andere dingen bezighouden en in het allerbeste geval voegt de universiteit of hogeschool de scriptie toe aan de bibliotheekcollectie. Daar kijkt niemand er nog naar om en ligt er slechts stof te verzamelen”, zegt Kuyvenhoven. “Er is geen sprake van ontsluiting van de onderzoeksresultaten die aan de basis van de scriptie liggen.”

Samenvatting

Scriptiewinkel.nl moet daarin verandering brengen. Op de website is een samenvatting te vinden van de aangeboden onderzoeken. De werkstukken zijn via de site te bestellen. Studenten die hun onderzoek beschikbaar stellen, krijgen een vergoeding voor elk verkocht exemplaar. Ze hoeven niet te betalen voor de dienstverlening van de uitgeverij.
Volgens Kuyvenhoven maken uiteenlopende ondernemers gebruik van de scripties. “Ze zien het als een mogelijkheid om snel en effectief kennis en marktinformatie op te doen.” Daarnaast krijgen de bedrijven informatie over de auteur. “Ze kunnen de student dan benaderen voor extra onderzoek of een opdracht. Soms krijgt iemand een baan aangeboden”, aldus Kuyvenhoven.

Reageer op dit artikel