nieuws

Twee ontwerpen in de race voor Pontsteiger Amsterdam

bouwbreed

De Amsterdamse architectenbureaus Arons & Gelauff en Meyer & van Schooten strijden met elkaar om de bouw van een prestigieus woongebouw in de nieuwe stadswijk Houthavens aan de zuidelijke IJ-oever.

De ontwerpopdracht voor het gebouw aan de buitendijks gelegen Pontsteiger, vertrekpunt van het Distelwegveer, is afkomstig van drie partijen op de Amsterdamse woningmarkt en stadsdeel Westerpark. De Principaal, de combinatie Ymere/Bouwfonds en Delta Forte vroegen om een ontwerp dat moest bestaan uit 225 tot 250 woningen en 2000 vierkante meter publieke voorzieningen.
De beide bureaus hebben voor geheel verschillende oplossingen gekozen. De 82 meter hoge Waterpoort van Alons & Gelauff heeft de vorm van een stoel. Het gebouw is 7 meter boven de steiger geplaatst.
De parkeerkelder is in de bodem verzonken. “Door het optillen van het gebouw blijft het weidse water rondom zichtbaar”, schetst de architect. Hoog boven de binnenhaven is ruimte voor een restaurant of dinerclub. De gevel bestaat uit goudkleurig baksteen. Bovendien krijgen alle bewoners de beschikking over royale glazen balkons.
Meyer & Van Schooten hebben met het ontwerp Steigerhoofd gekozen voor één hoofdmassa onder een schuin dak. Eveneens op hoge poten waardoor de steiger publiek gebied blijft. Alle woningen hebben panoramavensters. Als tegenhanger tegen wind en geluid, krijgen de bewoners de beschikking over beschutte terrassen aan de binnenzijde. Zij bekleden hun gebouw met witte metalen panelen. De steiger wordt verbouwd als parkeergarage in twee lagen. Ook in dit ontwerp is er een mogelijkheid voor een restaurant hoog in de kop van het gebouw.
Aanvankelijk was ook een derde partij voor de ontwerpwedstrijd uitgenodigd. Maar volgens een woordvoerder van De Principaal heeft het Amerikaanse bureau Architectonics zich niet aan de ontwerpopdracht gehouden. De architecten uit New York situeerden het gebouw op een andere plek en zijn daarom uitgesloten van deelname.
De inwoners van Amsterdam mogen de komende twee weken hun voorkeur uitspreken. Daarna zal een vakjury met onder meer de stedenbouwkundigen Sjoerd Soeters en Michael van Gessel rapport uitbrengen. Eind april zullen de drie opdrachtgevers hun voorkeur bekendmaken. Start van de bouw van het winnende ontwerp is voorzien in 2009.
De bebouwing van de Pontsteiger is het eerste onderdeel van een groter bouwplan. Op termijn zullen in de Houthavens 1700 woningen en ruim 50.000 vierkante meter aan bedrijfsruimte worden ontwikkeld.

Reageer op dit artikel